Техническите газове и тяхното приложение

Популярни

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Пита с пчели

Ползите от използването на пчеларски добавки

Пчеларските добавки могат да бъдат ценен инструмент за пчеларите, които се стремят да поддържат...

Техническите газове - Кислород, хелий, фреон
0

Запознатите със свойствата и особеностите на различните по вид технически газове знаят, че тяхното приложение е широко застъпено в бита и работата на хората. Ала широката аудитория не е запозната с тях.Ние ще дадем отговор на въпросите, свързани с това къде и как можете да си набавите и използвате технически газове и как да ги съхранявате.

Кои са техническите газове?
Всъщност техническите газове са доста разпространени и ние ги познаваме в ежедневието си. Дори ги използваме постоянно, но просто не знаем, че биват наричани именно така – технически газове. Едва ли има някой, който не знае какво представлява кислородът. Но малко са хората, които знаят, че кислородът се използва в най-разнообразни технически процеси, като средство за спестяване на енергия и намаляване на замърсяванията. Също така сме чували и за хелий. Но знаем ли за какво друго се използва този газ, освен да се пълнят балони с него? Чували сме и за фреон и за въздействието на фреоните върху околната среда, но знаем ли всъщност колко често и кога ги използваме?

Набавяне на технически газове
Снабдяването с технически  газове обикновено се извършва от фирми и дистрибутори. Закупуването на технически газове от неспециализирани в тази насока фирми и лица може да представлява опасност за Вас. Продажбата на технически газове включва зареждането на бутилки с газови смеси за заваряване, кислород, въглероден диоксид, азот и други газове. Ако не разполагате със собствени бутилки, трябва да Ви бъдат предложени такива. Често към покупката на даден технически газ се предлага и транспортна услуга до клиента. А фирмите, занимаващи се с подобни услуги, често предлагат и ппроект и инсталация на съоръжения за захранване с природен газ, оказват техническа помощ и консултиране относно транспорта и съхранението на газове.

Употреба на технически газове
Както споменахме, техническите газове намират много широко приложение. Кислород например се използва при производството на озон, в химическата промишленост, за обработка на отпадни води, за кислородни горелки за топене на стъкло, олово, мед, алуминий и много други, а може да бъде и медицински газ за дишане. Употребата на хелий е широко застъпена при извършването на проучвания и изследвания и в електрониката. Фреон се използва масово при производството на хладилна техника и климатици.

Днес техническите газове намират широко приложение в редица начинания. Медицината, заваряването, електрониката, пожарогасителното оборудване, химическата промишленост, битовата техника, която сме свикнали да употребяваме всеки ден – всички те са зависими от техническите газове. Как ли щеше да изглежда животът ни без тяхното присъствие?