Интериорни врати от стъкло - видове

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Интериорни врати от стъкло
5

Съществува една фирма на пазара на интериорни врати в София, това е Борман Комерс. Разгледахме продукцията, която предлагат и се вдъхновихме да напишем малко относно техните полски врати.

По вид интериорните решения за прегради между помещенията от стъклени материали се поделят на стационарни, които са познати като моделите Деметер, Касиопея, София, Порта Доорс, те са с или без каса; следващия тип са плъзгащи се врати, а третия тип са вратите витрини, които се предлагат с различен брой стъкла и варианти на отваряне. Всички модели създават неповторимо и уникално усещане за пространственост и много лукс в самото жилище, като това рефлектира върху всеки един гостенин и той дълго време говори пред своите познати за изключителните врати, които е видял като е бил на гости на своя приятел.
Стандартните стъклените врати са на панти, имат брава и каса. Към този вид интериорни врати спадат тези с дървената или метална каса. Те могат да са автоматично затварящи се или механично затваряни, чрез брава, ръкохватка и насрещник.

От вида за захващане и отваряне на една врата, можем да разделим на три модела:
- модел, при който има горна и долна панта;
- модел от странични панти;
- варианта от летящи врати, който позволява отваряне на двете посоки;
- и модела с автоматично задвижвани врати.
Този тип система за затваряне на вратите, позволява изграждане на стъклени витрини и преградни стени от стъкло един пласт  и дава възможност за вграждане на стъклени врати да бъдат от типа летящи, на принципа подов автомат или странично захващане.
По стъклото могат да се изрисуват различни форми и орнаменти. Добър вариант са моделите от матирано стъкло, където се достига до добра устойчивост от външни влияния. Те се наричат още химически мат.
Следващия тип стъклени врати при Борман Комерс, са тези с плъзгащ механизъм. Те внасят много светлина в помещението и оптимално организационно и разделително усещане. Много използвани са за зали, офиси, апартаменти.  Те се монтират на стената или тавана без релса в горния край. Движещите крила са предвидени за леки интериорни врати. Някои от моделите дават възможност за прибиране в ниша или зад стена.
Вратите с открит механизъм са уникално решение по дизайн и покритие на обкова.
Плъзгането се извършва по специална тръба, благодарение на ролки и носачи.
Стъклените врати предлагат само горно окачване. От Борман Комерс ни разясниха, че всеки един завод произвежда плъзгащите си интериорни врати само с водачи за плъзгането от горната страна.
Към този тип врати се отнасят и модела вид хармоника. За него е типично захващането на всяко крило към другото и задвижване по горна релса и водещ долен профил. Този модел предлага много гъвкавост и мобилност.

В някои от следващите статии, ако от фирмата ни позволят, ще се опитаме да разясним и останалите видове и модели врати, предлагани от Борман Комерс.