Как инверторният климатик спестява повече електроенергия от обикновения?

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

инверторен климатик пестене на енергия
0

Искате да се преборите с жегата това лято и в същото време, да не плащате безумно високи сметки за ток? Инверторният климатик може да бъде вашето решение. Този тип климатици са проектирани да регулират капацитета си на охлаждане, в зависимост от температурата в помещението. В резултат на това, тази технология може да спести с до 50-60% от сметките за електричество в сравнение с конвенционaлен климатик, като минималните очаквани спестявания се оценяват на около 40%, според проучване на Klimatici.bg, които са специалисти в климатичните системи и топлинните решения. Защо и как инверторните климатици могат да намалят сметките ви за ток в дългосрочен план и каква е магическата формула, която те притежават, ще обсъдим по-долу.

Как работят инверторните климатици?

Без да се задълбочаваме твърде много, този вид климатици работят с инверторна система. Инверторът контролира честотата на мощността, която се подава към двигателя на компресора в климатичния модул. Моторът на компресора работи, за да поддържа и контролира скоростта на въртене на компресора, който захранва потока на хладилния агент в системата и управлява охлаждането и отоплението, необходими в рамките на стаята или пространството. Инверторните климатици на klimatici.bg са от по-висок клас и разполагат с повече функции, поради което са още по-ефективни и енергоспестяващи.

Вместо постоянно да включват и изключват компресора, инверторните климатици използват компресор с променлива скорост, който регулира скоростта си според нуждите от охлаждане на помещението. Компресорът ускорява или забавя, ако е необходимо, което помага да се поддържа постоянна температура в помещението и намалява количеството енергия, необходимо за охлаждане на пространството.

В допълнение, инверторните климатици често имат по-висок коефициент на SEER (коефициент на сезонна енергийна ефективност) от инверторните и традиционните климатици, което означава, че са по-енергийно ефективни и могат да намалят разходите ви за ток.

Кое прави инверторния климатик по-енергийно ефективен  от обикновения?

Има няколко ключови характеристики, които отличават инверторните климатици от конвенционалните и ги правят по-енергийно ефективни.

Първо, както вече споменахме по-горе, инверторните климатици използват компресор с променлива скорост, който регулира скоростта си въз основа на нуждите от охлаждане на помещението. За разлика от конвенционалните климатици, които имат компресори с фиксирана скорост, които се включват и изключват, инверторните климатици могат да работят при различни скорости, за да поддържа перфектната стайна температура.

Освен това, инверторните климатици работят непрекъснато, елиминирайки необходимостта от чести цикли на включване и изключване. Когато се достигне желаната температура, компресорът се забавя, вместо да се изключи напълно. Тази непрекъсната работа предотвратява температурните колебания, като намалява загубата на енергия, причинена от повтарящо се спиране и стартиране.

климатик пести енергия

Конвенционалните климатици консумират значително количество енергия по време на стартиране, за да достигнат бързо желаната температура. Това постоянно спиране и пускане е не само скъпо, но може да бъде и доста досадно за хората в стаята, тъй като причинява шум.

За разлика от това, климатиците с инверторна стартират бавно и се увеличават постепенно, като консумират по-малко енергия по време на началната фаза. Като избягват внезапни пренапрежения на захранването, инверторните климатици намаляват консумацията на енергия по време на стартиране, което води до подобрена енергийна ефективност.

Каква е разликата в консумацията на енергия между инверторен и обикновен климатик?

Проучванията показват, че инверторните климатици могат да пестят енергия от 40% до 60% в сравнение с неинверторните модели, в зависимост от конкретните условия. Непрекъснатата работа и възможността за модулиране на охлаждащия капацитет допринасят за намалена консумация на енергия. Освен това, инверторните климатици имат по-ефективен процес на стартиране, като консумират по-малко енергия по време на началната фаза в сравнение с обикновените модели.

Имайте предвид обаче, че това колко ще спестите може да варира в зависимост от фактори като размера на помещението, изолацията, климатичните условия, както и модела на самия климатик. Енергийните етикети или спецификациите, предоставени от производителите, могат да помогнат при сравняването на енергийната ефективност на различните модели климатици.