Как инверторният климатик спестява повече електроенергия от обикновения?

Популярни

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

В света на луксозните парфюми, Bulgari се откроява като емблематична марка, известна със своята...

наргиле за пушене

6 често срещани грешки, които новаците допускат при ползване на наргиле

Всеки, който тепърва открива наргилето, допуска грешки при използването му.

инверторен климатик пестене на енергия
0

Искате да се преборите с жегата това лято и в същото време, да не плащате безумно високи сметки за ток? Инверторният климатик може да бъде вашето решение. Този тип климатици са проектирани да регулират капацитета си на охлаждане, в зависимост от температурата в помещението. В резултат на това, тази технология може да спести с до 50-60% от сметките за електричество в сравнение с конвенционaлен климатик, като минималните очаквани спестявания се оценяват на около 40%, според проучване на Klimatici.bg, които са специалисти в климатичните системи и топлинните решения. Защо и как инверторните климатици могат да намалят сметките ви за ток в дългосрочен план и каква е магическата формула, която те притежават, ще обсъдим по-долу.

Как работят инверторните климатици?

Без да се задълбочаваме твърде много, този вид климатици работят с инверторна система. Инверторът контролира честотата на мощността, която се подава към двигателя на компресора в климатичния модул. Моторът на компресора работи, за да поддържа и контролира скоростта на въртене на компресора, който захранва потока на хладилния агент в системата и управлява охлаждането и отоплението, необходими в рамките на стаята или пространството. Инверторните климатици на klimatici.bg са от по-висок клас и разполагат с повече функции, поради което са още по-ефективни и енергоспестяващи.

Вместо постоянно да включват и изключват компресора, инверторните климатици използват компресор с променлива скорост, който регулира скоростта си според нуждите от охлаждане на помещението. Компресорът ускорява или забавя, ако е необходимо, което помага да се поддържа постоянна температура в помещението и намалява количеството енергия, необходимо за охлаждане на пространството.

В допълнение, инверторните климатици често имат по-висок коефициент на SEER (коефициент на сезонна енергийна ефективност) от инверторните и традиционните климатици, което означава, че са по-енергийно ефективни и могат да намалят разходите ви за ток.

Кое прави инверторния климатик по-енергийно ефективен  от обикновения?

Има няколко ключови характеристики, които отличават инверторните климатици от конвенционалните и ги правят по-енергийно ефективни.

Първо, както вече споменахме по-горе, инверторните климатици използват компресор с променлива скорост, който регулира скоростта си въз основа на нуждите от охлаждане на помещението. За разлика от конвенционалните климатици, които имат компресори с фиксирана скорост, които се включват и изключват, инверторните климатици могат да работят при различни скорости, за да поддържа перфектната стайна температура.

Освен това, инверторните климатици работят непрекъснато, елиминирайки необходимостта от чести цикли на включване и изключване. Когато се достигне желаната температура, компресорът се забавя, вместо да се изключи напълно. Тази непрекъсната работа предотвратява температурните колебания, като намалява загубата на енергия, причинена от повтарящо се спиране и стартиране.

климатик пести енергия

Конвенционалните климатици консумират значително количество енергия по време на стартиране, за да достигнат бързо желаната температура. Това постоянно спиране и пускане е не само скъпо, но може да бъде и доста досадно за хората в стаята, тъй като причинява шум.

За разлика от това, климатиците с инверторна стартират бавно и се увеличават постепенно, като консумират по-малко енергия по време на началната фаза. Като избягват внезапни пренапрежения на захранването, инверторните климатици намаляват консумацията на енергия по време на стартиране, което води до подобрена енергийна ефективност.

Каква е разликата в консумацията на енергия между инверторен и обикновен климатик?

Проучванията показват, че инверторните климатици могат да пестят енергия от 40% до 60% в сравнение с неинверторните модели, в зависимост от конкретните условия. Непрекъснатата работа и възможността за модулиране на охлаждащия капацитет допринасят за намалена консумация на енергия. Освен това, инверторните климатици имат по-ефективен процес на стартиране, като консумират по-малко енергия по време на началната фаза в сравнение с обикновените модели.

Имайте предвид обаче, че това колко ще спестите може да варира в зависимост от фактори като размера на помещението, изолацията, климатичните условия, както и модела на самия климатик. Енергийните етикети или спецификациите, предоставени от производителите, могат да помогнат при сравняването на енергийната ефективност на различните модели климатици.