Имотите в България от началото на 2014 до днес

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Имотите в България
4.3

Кризата на имотния пазар действително е отминала и за това свидетелстват не само увеличените обеми на строителството, ръста на количеството сключени сделки и ръста на цените за периода от началото на 2014 до пролетта на 2015 година, но също и един много показателен елемент от имотната статистика, а именно – около една шеста от всички закупени жилищни имоти през 2014 година са придобити не с цел живеене в тях, а с инвестиционна цел. Това означава, че всяка шеста покупка на имот през миналата 2014 година е била мотивирана или от нуждата да бъдат съхранени извън банките определени финансови средства или от разчет закупеното жилище да бъде отдавано под наем. Подобни резултати на българския имотен пазар не са били наблюдавани от 2008 година. 2014 стана първата година след 2008, през която беше отчетено годишно повишаване на цените на жилищата след приспадане на инфлацията за периода.

 

По традиция имотния пазар е най-силен на първо място в столицата, на второ място по черноморското крайбрежие и на трето място в първите 8-10 най-големи градове на България. Тази тенденция се проявява и в момента – най-силен е ръста на цените и на броя сключени сделки именно в София и по Черноморието. Имотите в Бургас и Варна са поскъпнали за 2014 година с по около три процента, с малко повече е увеличена цената на жилищата в София, а общо по цялата територия на страната поскъпването за цялата 2014 година е средно с около два процента.

 

Силен ръст има в строителството, като само за първите три месеца на 2015 година е отчетено повишаване с 600 процента (шест пъти) на обема на строителната дейност в сравнение с първото тримесечие на миналата 2014 година. Това е сериозен признак, че строителния бизнес в България окончателно е излязъл от кризисното състояние, в което се намираше в течение на около 5 годишен период. В същото време броят на сключените сделки по покупко-продажба на жилища се е увеличил през 2014 година с повече от 10 процента в сравнение с предходната година.

 

Всичко това дава основание на експертите да прогнозират ръст в цените на наемите при жилищата най-малко през месеците, оставащи до края на 2015 година, като тенденцията е възможно да се запази и през 2016 година. Средния размер на наемите в момента е около 350-380 лева за двустайно жилище в Бургас и около 400-450 лева за подобно жилище в София. Това е приблизително доход от наем в размер на 4000-5000 лева годишно, което пък значи, че жилището се изплаща за около 18-20 години. Средната цена в София при покупка на имот е около 740 евро на квадратен метър, а в Бургас – около 650 евро за квадратен метър.