Роля и значение на фирмения сайт за фирмата

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

4.3

Огромното значение на Интернет и неговите почти безгранични възможности са вече безспорен факт и всеки предприемач отдавна го е осъзнал. Едно от основните неща, които включва стартирането на един бизнес, освен самото регистриране на фирма, е представянето й в Интернет. Това представяне обаче придобива все по-голяма значение, защото Интернет е една мрежа, събрала в себе си най-важните и значими свойства на всички информационни системи. Представянето на една фирма и един бизнес в тази мрежа става чрез фирмен Уеб сайт и именно затова ролята този своеобразен тип фирмена визитка е от огромно значение.

В никакъв случай не бива да се подценява ролята на един фирмен уеб сайт и да се правят компромиси с неговото качество. Фирменият сайт представлява корпоративната идентичност на една фирма и с него тя по свой начин се представя пред своите клиенти. От начина, по който успее да се представи, зависи дали ще успее да спечели доверието им и съответно бъдещите й успехи. Един фирмен сайт, който е професионално изработен, изпълнен със съдържание и има привлекателен вид, би могъл да даде изключително добър старт на новосъздадена фирма. И обратното - ако се постъпи неглежирано към този тип реклама и се заложи на евтин уеб сайт, с не добър дизайн, грешки в него или непълноценно съдържание, това може да стане причина за неуспешен и дори провален старт.
Освен своеобразна визитка, фирменият сайт представлява средство, с което една фирма може подробно да запознае своите клиенти с цялата си дейност и всички продукти и услуги, включително техните цени. Когато сайтът е професионално изработен и добре премислен, той може да се превърне в един перфектен виртуален офис и дори магазин на фирмата и да реализира значителни продажби и печалби. Не трябва да се пренебрегва и факта, че фирменият сайт работи за една фирма 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата, а клиентите го посещават без да излизат от дома си. Посещавайки го разбира се те търсят това, което ги интересува и именно затова колкото повече информация има в него, толкова по-добре. Освен достатъчно информация е много важно тя да бъде добре представена и лесно да се достига до нея. От това как е подреден един уеб сайт и дали потребителят може лесно да се ориентира в него, зависи дали той ще остане в него и ще чете, или – просто ще излезе объркан и няма да разбере колко добри и качествени стоки или услуги предлага съответната фирма.

От всичко до тук става ясно, че след регистриране на фирма е от изключителна важност подходът към изработването на фирмения сайт и пренебрегването на ролята му за бизнеса е голяма грешка. За да бъде пълноценен един фирмен сайт и да работи за фирмата, която представя е много важно да изглежда добре и да е в състояние да задържи всеки, който влезе в него. За тази цел е добре да се доверим на Уеб дизайнер, който е професионалист. Той ще създаде една приятна и добра визия на сайта като ще се съобрази и с виждането на неговия собственик, но ще успее преди всичко да привлече и задържи клиентите на фирмата още от пръв поглед.

Освен приятен и привличаш тематичен дизайн, фирменият уеб сайт трябва да бъде изключително удобен за всеки потребител. Всичко трябва да бъде на един клик разстояние и да бъде лесно за намиране. В него трябва всеки да се ориентира толкова лесно, че дори да не е с отлична компютърна грамотност, да успее да намери това, което го интересува.

Друго условие за да бъде фирменият сайт предпочитан и да устои на конкуренцията, е да съдържа достоверна информация, която постоянно да се актуализира. Доверието на клиентите се печели трудно, а много лесно се губи и ако в сайта съществуват стока или услуга, която фирмата в момента не може да осигури, това може да стане причина тя да загуби много клиенти занапред или да бъде пагубно ако регистрирана наскоро.

Освен с красив дизайн, съдържателен и актуален, един фирмен уеб сайт трябва да бъде лесно намиран. Затова е нужно да бъде професионално оптимизиран и то по правилата на мрежата. Регистрирането му във всички фирмени каталози и използването на всички възможности за реклама в Интернет са желателни, а за да има ефект от средствата вложени за реклама и оптимизация, е от огромна важност фирмения сайт да бъде качествен и да задържа своите потребители. 

Ролята и значението на фирмените сайтове за развитието на бизнеса се разраства непрекъснато. Конкуренцията в Интернет също. Когато предстои поръчка за изработване на сайт, трябва внимателно да се избира кой ще го изработи и да се мисли за евентуалните последици от грешка при избора.