Здравословно хранене: митове и истини

Популярни

жена с лап топ

Защо лаптопите се търсят повече от настолните компютри?

В съвременния свят, където гъвкавостта е ключова, лаптопите набират все по-голяма...

дървен материал за пос дисплей

Дисплеи от дърво и еко пластмаса - естествен и устойчив начин да продадете продукта си

Една от най-големите тенденции в производството на потребителски стоки, е нарастващото търсене...

5

Храненето е много важно за доброто здраве. Чрез него хората въвеждат в тялото си необходимите за живот хранителни вещества.  

В момента има много хора, които искат да имат по-здравословен начин на живот и следователно по -добра диета . Това доведе до нарастване на необоснованите  хранителни препоръки и хранителни режими  , базирани на митове.  

1. Има добри и лоши храни 

Няма видове храни, които са добри или лоши. В този смисъл енергийната стойност на храната ще се определя от: нейното хранително съдържание и количеството, което се консумира от човека.  

Ключът е да поддържате здравословни навици и да консумирате подходящите порции според нуждите на всеки един.  

2. Пълнозърнестият хляб има по-малко калории от традиционния хляб 

Невярно, защото пълноценните храни не осигуряват по-малко калории от рафинираните, тъй като и двете са направени от една и съща суровина . Пълнозърнестият хляб обаче е много по-хранителен , защото съдържа фибри, витамини и минерали като фосфор, желязо, цинк, магнезий и др. 

3. Плодовете след хранене ще ви накарат да наддадете на тегло

Няма научни изследвания, които да потвърждават тази теория . Въпреки това, ако ядете плодове  преди хранене, те създават ситост, тъй като съдържат фибри. Редът, в който се приема храната, не влияе на общите калории.

 4. Зехтинът осигурява по-малко калории

Полезното при зехтина е, че съдържа висококачествени мастни киселини , тоест мононенаситени.  

  5. Леките продукти са по-здравословни 

Въпреки че тези продукти може да имат значително намаление на натрий, мазнини, захар и холестерол, това не означава, че те са здравословни продукти сами по себе си . Ето защо е много важно да се научите да четете хранителните етикети на храните.  

 6. Сокът от грейпфрут на гладно изгаря мазнините 

Не, плодовият сок не насърчава изгарянето на мазнини по всяко време, когато се консумира. Освен това сокът от грейпфрут, подобно на другите плодове, осигурява фруктоза, която, ако се консумира в излишък, се натрупва като мазнина.

 7. Яйцето е лошо за холестерола 

Яйцето е част от групата на най-пълноценните и здравословни храни . Въпреки че е вярно, че жълтъкът му има холестерол, той също така осигурява протеини, витамини и минерали.  

  8.Яденето през нощта ще ме накара да напълнея

Това, което определя наддаването на тегло , не е времето, през което се консумира дадена храна, а калориите, които съдържа , и  енергийният разход на човека . 

Трябва да се отбележи, че теглото не е добър показател за здравето. Увеличаването или намаляването на това зависи от множество фактори, а не само от времето, в което се консумира тази или онази храна.  

9. Не пийте вода по време на хранене  

Водата е жизненоважен елемент в нашия живот, тя трябва да се консумира ежедневно, когато се почувства необходимост . Сумата зависи от всеки човек, неговата дейност и т.н. Препоръчват се поне 2 до 3 литра на ден .

 10. Премахнете мазнините от диетата 

За да следвате здравословна диета, не трябва да премахвате мазнините, тъй като те са основният източник на енергия за тялото. Това, което трябва да се предпочита , са естествените мазнини , намиращи се в храни като авокадо, зехтин, ядки и др. 

Ключът към поддържането на здравословен навик е да имате балансирана диета, която осигурява всички витамини и минерали, необходими за задоволяване на нуждите на тялото. Това трябва да бъде придружено от физическа активност , която позволява поддържане на добро здраве, за да се предотврати появата на заболявания. 

Източник: Всички рецепти