Здравословно хранене: митове и истини

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

5

Храненето е много важно за доброто здраве. Чрез него хората въвеждат в тялото си необходимите за живот хранителни вещества.  

В момента има много хора, които искат да имат по-здравословен начин на живот и следователно по -добра диета . Това доведе до нарастване на необоснованите  хранителни препоръки и хранителни режими  , базирани на митове.  

1. Има добри и лоши храни 

Няма видове храни, които са добри или лоши. В този смисъл енергийната стойност на храната ще се определя от: нейното хранително съдържание и количеството, което се консумира от човека.  

Ключът е да поддържате здравословни навици и да консумирате подходящите порции според нуждите на всеки един.  

2. Пълнозърнестият хляб има по-малко калории от традиционния хляб 

Невярно, защото пълноценните храни не осигуряват по-малко калории от рафинираните, тъй като и двете са направени от една и съща суровина . Пълнозърнестият хляб обаче е много по-хранителен , защото съдържа фибри, витамини и минерали като фосфор, желязо, цинк, магнезий и др. 

3. Плодовете след хранене ще ви накарат да наддадете на тегло

Няма научни изследвания, които да потвърждават тази теория . Въпреки това, ако ядете плодове  преди хранене, те създават ситост, тъй като съдържат фибри. Редът, в който се приема храната, не влияе на общите калории.

 4. Зехтинът осигурява по-малко калории

Полезното при зехтина е, че съдържа висококачествени мастни киселини , тоест мононенаситени.  

  5. Леките продукти са по-здравословни 

Въпреки че тези продукти може да имат значително намаление на натрий, мазнини, захар и холестерол, това не означава, че те са здравословни продукти сами по себе си . Ето защо е много важно да се научите да четете хранителните етикети на храните.  

 6. Сокът от грейпфрут на гладно изгаря мазнините 

Не, плодовият сок не насърчава изгарянето на мазнини по всяко време, когато се консумира. Освен това сокът от грейпфрут, подобно на другите плодове, осигурява фруктоза, която, ако се консумира в излишък, се натрупва като мазнина.

 7. Яйцето е лошо за холестерола 

Яйцето е част от групата на най-пълноценните и здравословни храни . Въпреки че е вярно, че жълтъкът му има холестерол, той също така осигурява протеини, витамини и минерали.  

  8.Яденето през нощта ще ме накара да напълнея

Това, което определя наддаването на тегло , не е времето, през което се консумира дадена храна, а калориите, които съдържа , и  енергийният разход на човека . 

Трябва да се отбележи, че теглото не е добър показател за здравето. Увеличаването или намаляването на това зависи от множество фактори, а не само от времето, в което се консумира тази или онази храна.  

9. Не пийте вода по време на хранене  

Водата е жизненоважен елемент в нашия живот, тя трябва да се консумира ежедневно, когато се почувства необходимост . Сумата зависи от всеки човек, неговата дейност и т.н. Препоръчват се поне 2 до 3 литра на ден .

 10. Премахнете мазнините от диетата 

За да следвате здравословна диета, не трябва да премахвате мазнините, тъй като те са основният източник на енергия за тялото. Това, което трябва да се предпочита , са естествените мазнини , намиращи се в храни като авокадо, зехтин, ядки и др. 

Ключът към поддържането на здравословен навик е да имате балансирана диета, която осигурява всички витамини и минерали, необходими за задоволяване на нуждите на тялото. Това трябва да бъде придружено от физическа активност , която позволява поддържане на добро здраве, за да се предотврати появата на заболявания. 

Източник: Всички рецепти