Полуфабрикатите – враг номер едно на нашето здраве

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Пилешки хапки – вкусните, вредни и нездравословни храни
3.6

Здраве с пари не се купува. Смело можем да кажем, че тази максима съдържа в себе си целия смисъл на нашия живот. За съжаление обаче започваме истински да я разбираме чак когато ни налегне болестта и насочим всичките си усилия към намиране на варианти за лечение и причините за нейното появяване. При тази ситуация се сещаме и за друга, също толкова древна максима – ти си това, което ядеш.

Точно храната е едно от най-важните неща, което оказва влияние върху нашата жизненост, тонус и здравословно състояние. През изминалите десетилетия обаче хората промениха изключително много, не само хранителните си навици, но и храната, която консумират като цяло. Все повече залагаме на полуфабрикатите. В повечето случаи ги предпочитаме, защото се приготвят изключително лесно и бързо. Когато се приберем след края на тежкия работен ден нямаме време да готвим или просто не ни се стои в кухнята. Тогава не се замисляме за нашето здраве и на дневен ред идват пилешките хапки, които са готови само след едно кратко запържване. Същото е положението и с предлаганите в търговската мрежа смеси за палачинки, полуготови пици и спагети. Всички те могат да се приготвят дори и от най-неспособните готвачи и в същото време са доста вкусни. В тези моменти всички ние се наслаждаваме на прекрасния им вкус, без да се замисляме от какво всъщност са направени, как така се приготвят толкова бързо и защо след като ги хапнем имаме чувство на тежест в стомаха.

Множество медицински изследвания по света вече доказват пряката връзка между редица болести и консумирането на полуфабрикати. Повечето хора обаче си казват, че това не е вярно, тъй като години наред ядат от тези полуготови храни и въпреки това са напълно здрави. Проблемите обаче идват, не след година или две, а след по-дълго време. И когато ни връхлетят, времето за справяне с проблема е отминало безвъзвратно. Единственото решение, което можем да предприемем, за да бъдем здрави, е да забравим за тези вредни и дори опасни храни и да се насочим към здравословния начин на хранене.