Естествени репеленти за предпазване от насекоми

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

5

Репеленти против насекоми, под формата на спрейове се прилагат към кожата и облеклото за да се предотврати нашествието от насекоми. Много от вредителите разпространяват болести които могат да доведат до сериозни усложнения. Използването на репеленти може да помогне за предотвратяване и контрол на тези заболявания. Някои от средствата за предпазване от насекоми са много ефективни, но съдържат синтетични съставки, които могат да бъдат опасни за хората. Според специалистите на здравен портал „Фрамар”, предпазване от насекоми с естествените репеленти е високо ефективно и безвредно, тъй като те не съдържат вредни вещества.

Друг начин, който може да бъде доста успешен е с помощта на една от най-често срещаните съставки в репелентите, а именно DEET. Той е мощен инсектицид, използван в над 400 продукта. Въпреки, че DEET е много ефективен препарат против насекоми, безопасността е под въпрос. Директното приложение върху кожата, може да предизвика редица странични ефекти като обриви, гадене и др. Тежки усложнения могат да предизвикат гърчове или смърт. Ето защо хората предпочитат все повече естествените ефективни алтернативи на DEET, които са на разположение. Репеленти могат да бъдат приготвени с органични, естествени съставки, които не са опасни за хората. Някои от тези съставки действат като инсектициди, докато други само отблъскват вредителите. Тези естествени репеленти са изработени предимно от етерични масла, извлечени от растителни източници.

Те работят най-вече с помощта на аромат, който насекомите се стремят да избягват. Тази миризма помага да се прикрие човешкия мирис, който привлича насекомите. Повечето естествени репеленти съдържат ароматно масло от цитронела. То е извлечено от листата на източноиндийската лимонова трева. Аромата е приятен за хората, но е отблъскващ за насекомите и комарите.

Повечето естествени репеленти, имат за основа вода вместо алкохол, тъй като тя е по-малко летлива и не се изпарява толкова бързо. Също така има по-малко дермална абсорбция, което оставя репелента по-дълго върху кожата. Освен това, много хора са чувствителни към силния аромат на алкохол, така че продуктите на водна основа са по-приятни за използване.