Как да си осигурим повече спокойствие, когато пътуваме в чужбина?

Популярни

Жена гледа ПВЦ дограма

Как да поръчате PVC дограма?

Изборът на правилния тип пвц...

Климатик Carrier Platinum Plus

Инверторни климатици

При ремонт на инверторен климатик потърсете сертифициран специалист.

Жена в сватбена рокля на брега на морето

Възможно ли е да изберете сватбената рокля на мечтите си

Независимо дали мечтаете за сватбената си рокля от петгодишна възраст и знаете точните...

Стар въздушен компрес

Части на въздушния компресор

Сред всички...

5

С настъпването на сезона на отпуските, мнозина от българите обмислят ваканция извън границите на страната. Но пътуванията в чужбина днес съвсем не са само в плановете за почивка. Бизнесът у нас прогресира и все повече се ориентира към партньори, инвеститори и пазари извън нашите географски ширини. И в двата случая пътуването извън България може да се окаже не само приятно и потенциално успешно, но до някаква степен и притеснително.

Съвсем нормално е всеки, който излиза от родните географски граници, да изпитва поне минимален стрес. Самото пътуване, условията в страната, която ще посещава и изобщо неизвестното няма как да не създават известни притеснения. Те обаче биха могли да бъдат значително редуцирани. Просто е необходима предварителна подготовка. Виж какво можеш да направиш, за да си осигуриш повече спокойствие, когато пътуваш в чужбина. 

Не излизай от България без сключена застраховка

Съществуват различни опции в тази насока. Най-надеждният вариант е така наречената застраховка пътуване в чужбина. Причината е, че тя предлага по-гъвкави условия на договора, но и по-широк кръг от покрития. Не се колебай, а заяви застраховка онлайн, като предварително разгледаш нейните рискове и избереш перфектното решение за себе си. Добре е сред тях да попадат загуба на багаж, отменено пътуване, пълно покритие на медицински разходи и съдействие при ПТП. 

Планувай от рано, защото всичко може да се обърка

Добре е да заминеш с определен сценарий в главата за самото пътуване. Следвай го, за да не се луташ, съответно изгубиш твърде много ценно време. Освен това, разумно е да разполагаш с план Б. Такъв е наложителен не само за бизнес пътуванията, но и за ваканциите особено тези с деца. Малчуганите са родени да объркват плановете, но ако се подготвите предварително, вашата семейна почивка няма да се развали напълно. 

Прекарай малко време в учене

Неразумно е да отиваш в страна, чийто местен език не владееш изобщо. Няма как да го научиш от А до Я, но пък има как да се запасиш с фрази за обичайни ситуации. Естествено, повече от важно е да се запасиш и с разговорник. Когато изпаднеш в така наречената езикова бариера, отвори го на съответната страница, за да успееш да излезеш от летището, да си поръчаш храна или да се настаниш в хотела. 

Проверката е задължителна преди излитане

С други думи, не оставяй жилището необезопасено, преди да заминеш. Увери се, че си заключил и че не си оставил нито един от уредите си включен. Също така, провери внимателно дали си взел най-важните неща в багажа. Под най-важни, разбира се, имаме на предвид документи, пари в брой, дебитни и кредитни карти, билети за пътуването, карти, документи, свързани с вашата командировка, разпечатани резервации и други. Всичко останало може да се купи и на място в държавата, към която си се отправил. 

Проучи мястото, за да знаеш какво да очакваш 

Много страни имат специфично местно законодателство, с което задължително трябва предварително да се запознаеш. Не е зле и да направиш проучване за обичаите в самия регион. Всичко това ще те отличи от профила на неориентирания турист, който е любимата жертва на джебчии измамници. 

Това са базови насоки за подсигуряване на вашето пътуване в чужбина. Ако за първи излизате от страната, редно е да се подготвите още по-добре. Разбери повече тук, ако се интересуваш за допълнителни мерки за безопасност, които да предприемеш преди излитането на твоя полет в чуждата страна.