Как да си осигурим повече спокойствие, когато пътуваме в чужбина?

Популярни

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Пита с пчели

Ползите от използването на пчеларски добавки

Пчеларските добавки могат да бъдат ценен инструмент за пчеларите, които се стремят да поддържат...

5

С настъпването на сезона на отпуските, мнозина от българите обмислят ваканция извън границите на страната. Но пътуванията в чужбина днес съвсем не са само в плановете за почивка. Бизнесът у нас прогресира и все повече се ориентира към партньори, инвеститори и пазари извън нашите географски ширини. И в двата случая пътуването извън България може да се окаже не само приятно и потенциално успешно, но до някаква степен и притеснително.

Съвсем нормално е всеки, който излиза от родните географски граници, да изпитва поне минимален стрес. Самото пътуване, условията в страната, която ще посещава и изобщо неизвестното няма как да не създават известни притеснения. Те обаче биха могли да бъдат значително редуцирани. Просто е необходима предварителна подготовка. Виж какво можеш да направиш, за да си осигуриш повече спокойствие, когато пътуваш в чужбина. 

Не излизай от България без сключена застраховка

Съществуват различни опции в тази насока. Най-надеждният вариант е така наречената застраховка пътуване в чужбина. Причината е, че тя предлага по-гъвкави условия на договора, но и по-широк кръг от покрития. Не се колебай, а заяви застраховка онлайн, като предварително разгледаш нейните рискове и избереш перфектното решение за себе си. Добре е сред тях да попадат загуба на багаж, отменено пътуване, пълно покритие на медицински разходи и съдействие при ПТП. 

Планувай от рано, защото всичко може да се обърка

Добре е да заминеш с определен сценарий в главата за самото пътуване. Следвай го, за да не се луташ, съответно изгубиш твърде много ценно време. Освен това, разумно е да разполагаш с план Б. Такъв е наложителен не само за бизнес пътуванията, но и за ваканциите особено тези с деца. Малчуганите са родени да объркват плановете, но ако се подготвите предварително, вашата семейна почивка няма да се развали напълно. 

Прекарай малко време в учене

Неразумно е да отиваш в страна, чийто местен език не владееш изобщо. Няма как да го научиш от А до Я, но пък има как да се запасиш с фрази за обичайни ситуации. Естествено, повече от важно е да се запасиш и с разговорник. Когато изпаднеш в така наречената езикова бариера, отвори го на съответната страница, за да успееш да излезеш от летището, да си поръчаш храна или да се настаниш в хотела. 

Проверката е задължителна преди излитане

С други думи, не оставяй жилището необезопасено, преди да заминеш. Увери се, че си заключил и че не си оставил нито един от уредите си включен. Също така, провери внимателно дали си взел най-важните неща в багажа. Под най-важни, разбира се, имаме на предвид документи, пари в брой, дебитни и кредитни карти, билети за пътуването, карти, документи, свързани с вашата командировка, разпечатани резервации и други. Всичко останало може да се купи и на място в държавата, към която си се отправил. 

Проучи мястото, за да знаеш какво да очакваш 

Много страни имат специфично местно законодателство, с което задължително трябва предварително да се запознаеш. Не е зле и да направиш проучване за обичаите в самия регион. Всичко това ще те отличи от профила на неориентирания турист, който е любимата жертва на джебчии измамници. 

Това са базови насоки за подсигуряване на вашето пътуване в чужбина. Ако за първи излизате от страната, редно е да се подготвите още по-добре. Разбери повече тук, ако се интересуваш за допълнителни мерки за безопасност, които да предприемеш преди излитането на твоя полет в чуждата страна.