Ценни съвети за избор на завеси и пердета за дома

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Завеси и пердета
5

Декорирането на прозорците с красиви завеси е чудесен начин да добавите блясък и идентичност в стаята. Но може да се окаже изненадващо трудно да направите избора. Преди да се отправите към магазините, помислете за някои важни неща, относно нужните ви пердета:

  1. Определете функцията, която вашите завеси ще изпълняват във всяка стая. Искате ли да внесат цвят в помещението? Или пък са ви нужни поверителност, тъмнината и топлина? Или искате всичкио изброено? Подплатените завеси ще ви позволят да контролирате температурата в стаята, както и количеството светлина, което влиза. Леката памучна подплата предпазва тъканта и пропуска известно количество слънчеви лъчи. Изолационната подплата помага да поддържате дома си по-топъл през зимата и прохладен през лятото. А дебелата подплата е идеална за спални, защото не позволява на светлината да влиза в стаята.
  2. Помислете внимателно какъв цвят и модел да използвате. Завесите заемат голямо количество визуално пространство и ще окажат огромно влияние върху външния вид на вашата стая. За да изберете правилния цвят, поискайте мостри от тъканите, които сте набелязали. Занесете ги в стаята, която ще декорирате, и вижте дали ще паснат на канапетата, възглавниците и стените. 
  3. Не пестете от размера. Пердетата винаги трябва да са поне два пъти колкото ширината на прозореца, дори ако ще са прибрани през повечето време. Също така е много важно да са достатъчно дълги. За богат и елегантен външен вид завесите могат да се разстилат по пода, а за по-рационализиран и чист вид, трябва едва да докосват земята. Късите пердета трябва да стигат до перваза на прозореца. Ако купувате готови, а не по поръчка, е по-добре да ги вземете по-дълги и след това да ги скъсявате.
  4. Не забравяйте корнизите. Пердетата трябва да са съобразени и с тях. По-тежките материи, като например кадифе, трябва да са окачени на голям и декоративен корниз, докато леките коприни могат да паснат на по-изящни модели.
  5. Запознайте се с възможните опции за платовете на завесите. Памукът е универсален и лесен за почистване. Кадифето е луксозно и стилно, но може да бъде малко прекалено за някои стаи. Прозрачните материи са ефирни и грациозни, но не допринасят много за неприкосновеността на личния живот. Вълната пък е тежка, но достатъчно здрава, за да понесе украшения като пискюли и ресни.
  6. Не пропускайте да изберете подходящи краища за корнизите. Те може да изглеждат като нещо малко и незначително, но ще осигурят перфектния завършен вид на стаята. Не забравяйте, че всичко е в детайлите.
  7. След като сте избрали цвета, дължината, плата и стила на завесите, които искате, разгледайте онлайн или лично в различни магазини. Ще откриете, че може да има значителна разлика в качеството и цените. А ако искате наистина качествени завеси в Curtains.bg ще откриете уникални модели в разнообразие от цветове и размери.

И запомнете, че красивите и стилни завеси придават несравнимо усещане за уют и топлина на дома.