Можете ли да получите жилищен заем за повече от стойността на вашия имот?

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

0

Ако планирате да закупите къща или апартамент, вероятно ще трябва да изтеглите заем за жилище, за да финансирате покупката. Но какво ще стане, ако имате нужда от повече пари от стойността на имота? Възможно ли е да се вземе жилищен кредит за повече от цената на имота? В тази статия ще разгледаме темата за заемане на повече от стойността на вашия имот с жилищен заем и какво трябва да знаете, преди да кандидатствате.

Разбиране на жилищните заеми

Преди да се задълбочим във въпроса дали е възможно да вземете назаем повече от стойността на вашия имот, нека първо разберем какво представляват жилищните заеми. Жилищният заем, известен също като ипотека, е заем, взет за закупуване на имот. Жилищните заеми обикновено идват със срок на погасяване от 20 до 30 години, а сумата на заема е обезпечена срещу закупения имот.

Заемане на повече от стойността на имота

Въпреки че е възможно да вземете на заем повече от стойността на имота, това не е толкова просто, колкото да кандидатствате за заем и да получите допълнителните средства. Ето няколко начина, по които можете да заемете повече от стойността на имота:

Използване на собствен капитал в друг имот

Ако притежавате друг имот, чиято стойност се е повишила, откакто сте го закупили, може да сте в състояние да използвате собствения капитал в този имот като гаранция за заем за закупуване на друг имот. Това е известно като кръстосано обезпечение и ви позволява да заемате повече от стойността на имота, който купувате.

Получаване на личен заем

Друг вариант е да получите личен заем, за да покриете разликата между стойността на имота и сумата, от която се нуждаете. Личните заеми обаче обикновено идват с по-високи лихви от жилищните заеми, така че това може да не е най-добрият вариант за всички.

Кандидатстване за доплащане на кредит

Ако вече имате кредит за жилище, може да кандидатствате за кредит за допълване. Заемът за допълване ви позволява да заемате повече пари срещу собствения капитал във вашия имот. Все пак ще трябва да отговаряте на критериите за допустимост на заемодателя и вашият LVR ще трябва да бъде в приемливи граници.

Рискове от заемане на повече от стойността на имота

Докато заемането на повече от стойността на имота може да изглежда като добър начин за получаване на допълнителни средства, има някои рискове, които трябва да знаете:

По-високи лихви

Заемането на повече от стойността на имота може да доведе до по-високи лихви, тъй като кредиторите смятат тези заеми за по-рискови.

Ипотечна застраховка на заемодателя

Ако застраховката ви надхвърля определен праг, обикновено 80%, може да се наложи да платите ипотечна застраховка на кредитора. Лихвената ипотека е еднократно плащане, което защитава заемодателя, в случай че не изплатите заема.

Отрицателен собствен капитал

Отрицателният капитал възниква, когато стойността на имота е по-малка от сумата, която дължите по заема. Това може да се случи, ако цените на имота паднат или ако вземете назаем повече от стойността на имота. Отрицателният капитал може да затрудни продажбата на имота или рефинансирането на заема в бъдеще.

Ако обмисляте да заемете повече от стойността на вашия имот, от решаващо значение е да говорите с финансов съветник или ипотечен брокер, за да прецените възможностите си и да разберете свързаните с това рискове. По този начин можете да вземете информирано решение дали заемането на повече от стойността на имота е правилният избор за вас.