Поддържане на автомобила - наръчник за всеки шофьор

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Поддържан автомобил БМВ
0

Поддръжката на автомобила може и да не е най-вълнуващото нещо, за което да мислите, но тя е от съществено значение за поддържането на безпроблемната работа на автомобила ви. В това ръководство ще разгледаме основите на поддръжката на автомобила - от рутинните проверки до по-сложните ремонти. Независимо дали сте опитен шофьор или тепърва сядате зад волана за първи път, този наръчник ще ви даде необходимата информация, за да поддържате автомобила си в отлично състояние.

Поддръжката на автомобила е нещо, което всеки шофьор трябва да знае. Това не е нещо, което можете да оставите на механиците, защото в даден момент ще трябва да го направите сами. Дори и да не сте човек с механични наклонности, има някои прости неща, които можете да направите, за да поддържате автомобила си в добра форма.

Ето няколко съвета за основна поддръжка на автомобила:

1. Проверявайте редовно маслото си.

Важно е да поддържате правилното ниво на маслото в двигателя, защото ако то е твърде ниско, двигателят може да се повреди. За да проверите маслото си, просто отворете капака и намерете мерителната пръчка. Издърпайте я и я избършете, след което я поставете отново и я издърпайте отново. Маслото трябва да е между двете маркировки на мерителната пръчка. Ако не е, добавете още масло, докато достигне необходимото ниво. Съветваме ви да купувате маслата за автомобила само от проверени доставчици, както и едрогабаритните авточасти.

2. Проверете налягането в гумите си.

Ако гумите ви са с ниско съдържание на въздух, те няма да имат толкова добро сцепление с пътя, което може да доведе до спукване. Можете да проверите налягането в гумите си с манометър (можете да го намерите във всеки магазин за авточасти). Просто поставете манометъра върху стеблото на вентила и натиснете надолу. Показанието трябва да е между 30 и 35 psi. Ако не е така, добавете въздух, докато се достигне необходимото ниво.

3. Проверете акумулатора си.

Изтощеният акумулатор е една от най-честите причини за повреда на автомобила. За да проверите акумулатора си, просто извадете отрицателната клема (тази с черния кабел) и я допрете до положителната клема (тази с червения кабел). Ако светне лампичката на таблото, акумулаторът ви е в добро състояние. Ако не светне, е време да смените акумулатора.

4. Проверете спирачките си.

Спирачките са един от най-важните елементи за безопасност на вашия автомобил, затова е важно да се уверите, че са в добро състояние. За да проверите спирачките си, просто натиснете педала и вижте колко време е необходимо на автомобила да спре. Ако това отнема повече време от обичайното или ако педалът се усеща като гъбест, е време да закарате автомобила си на механик и да проверите спирачките.

5. Проверете течностите.

Всички течности в автомобила ви - масло, охлаждаща течност, трансмисионна течност и др. - трябва да бъдат с подходящо ниво. За да проверите нивата, просто погледнете показанията на измервателните уреди (те ще бъдат обозначени). Ако нивата са ниски, добавете още течност, докато достигнат необходимото ниво.

Следването на тези прости съвети ще ви помогне да поддържате автомобила си в добра форма и да работи безпроблемно. Разбира се, ако някога имате съмнения относно способността си да извършвате сами някоя от тези дейности по поддръжката, винаги е най-добре да закарате автомобила си на квалифициран механик.

Не съществува универсален отговор за поддръжката на автомобила, но всеки водач трябва да е наясно с основните положения. Като следвате няколко прости съвета, можете да поддържате автомобила си в отлично състояние и да избегнете скъпи ремонти. Редовната поддръжка също така ще ви помогне да удължите живота на вашия автомобил. Така че, независимо дали сте нов шофьор или опитен ветеран, не забравяйте да поддържате автомобила си в добра форма, като следвате няколко прости съвета.