Какво е детокс и необходим ли ни е?

Популярни

Управление на стреса в ежедневието: Натурални стратегии за по-спокоен живот

Управление на стреса в ежедневието: Натурални стратегии за по-спокоен живот

В динамичния ритъм на съвременния живот, стресът се явява като непрекъснат спътник, влияещ...

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

В света на луксозните парфюми, Bulgari се откроява като емблематична марка, известна със своята...

Микс детокс фреш от зеленчуци
5

Ако искаш да живееш здравословно и решиш да проучиш въпроса, най-вероятно ще се натъкнеш на един куп съвети и със сигурност ще откриеш някоя „детокс“ тайна. В днешно време тази дума е станала разпространена почти колкото „антиоксиданти“ и също като последната, повечето хора не знаят какво точно представлява. Но детоксът е много полезен, нали?

Направи си един бърз експеримент – влез в някоя онлайн платформа за поръчка на храна (например Foodpanda), избери си едно ястие напълно случайно (или пък не, ти си решаваш) и потърси набързо съставките му в Google. Шансът е, че поне за някоя от тях ще пише, че е пълна с токсини. Може и за всички. Накрая общо взето излиза, че спрямо това кой слушаме, може би изобщо не трябва да приемаме нищо. Или пък както е по-модерно – да приемаме каквото си искаме, но само ако правим детокс!

Какво е наистина детокс?

Тази думи навлезе в нашия речник наскоро, но в чуждестранните кръгове се върти от десетилетия. За щастие, не трябва да се притесняваш, ако не ѝ знаеш смисъла, защото тя по принцип няма конкретен такъв. Различните хора имат различно мнение за това какво точно представлява „детокс“.

В най-общ смисъл се смята, че определени храни или действия натрупват в нас токсични вещества, които повечето наричат „токсини“. Тези вещества правят някакви магии с тялото ни, вредят му по неясно какви начини и така ние… остаряваме, надебеляваме, сбръчкваме се, смачкваме се и други всевъзможно лоши неща. Уж.

Много често ни се насажда страх от тези неща и дори можем да си помислим, че ако не си купуваме био домати и органична киноа, значи в тялото ни има само токсини и нищо друго. Е, на мен обаче не ме е страх от тези твърдения и тъй като по отношение на доставка на храна София е доста развита, ще си поръчам една хубава паста и ще се насладя на всяка токсинка в нея… Защото такива реално няма!

Цялата идея на детокса е, че ще ни отърве от натрупаните в тялото ни токсини, но никой не се спира да ни обясни какво точно представляват токсините. Отрови ли са, какво са? А и какво са правили бабите и дядовците ни без детокс диети? Или те като цяло не са приемали токсини? Всъщност приемали са, защото едно вещество, което е наистина токсично, е доста известно на всички – алкохолът. И знаеш ли кое преработва алкохола? Черният дроб!

Точно така, черният дроб е най-добрият детокс орган и е единственият начин ние наистина да се „детоксикираме“. Няма нужда от детокс чайове, които само ще ни отнемат от времето, което ще трябва да прекараме на едно място в заседяло положение. Нито пък детокс смутитата някак си ще ни накарат да изкараме с потта всички възможни токсични елементи в нас. Тялото работи по определен начин и просто няма никаква наука зад тези твърдения.

Така че ако обичаш да си хапваш някаква храна, не се притеснявай за токсините в нея. Детокс терапиите и без това няма да ти помогнат, дори да има токсични елементи в храната. За тези неща си има токсикология!