7 стъпки за подобряване на дистрибуцията на бързооборотни стоки

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

дистрибутори на бързооборотни стоки
5

Дистрибуторската мрежа за разпространение ще ви помогне много, за да изведете компанията си на нови висоти. Тя работи почти като автоматизираният процес, чрез който произвеждате продуктите си. А ако разпространението е достатъчно силно, стоката достига до крайните клиенти много бързо. Дистрибуцията на бързооборотни стоки включва срещи с дилъри и дистрибутори, и сключването на сделки с тях. Но как си представяте вие високопроизводителната дистрибуторска мрежа?

В тази статия, заедно със специалистите в дистрибуцията на бързооборотни стоки от Загора Груп БГ ще ви представим 7 стъпки, с които да подобрите вашата мрежа.

  1. Проследявайте каналите на търговците:
    Като следите канала си за дистрибуция и търговците, които участват в него, можете ясно да видите кои области се нуждаят от подобрение, кои могат още да се разширяват и кои може да се наложи да изоставите. Ще разберете къде имате нужда от повече търговци и канали. В случай, че трябва да се откажете от даден регион, бъдете готови да започнете да продавате в нова зона, за да подобрите съществуващата си дистрибуторска мрежа и за да сте в състояние да смекчите загубите, които бихте претърпели.

  2. Инвентаризация и проследяване на складовата наличност:
    Внимателното инвентаризиране на вашите запаси в различни търговски обекти и последващите данни за продажбите, ще ви покажат какви са вашите средни стойности на печалба. С тази стойност ще прецените в кои области се продават продуктите ви по-добре и къде не се представят на достатъчно добро ниво. Още нещо, което може да ви помогне, е да описвате своите маркетингови истории във всички региони, в които провеждате дистрибуцията си на бързооборотни стоки. Така ще установите дали всички области са преминали през едни и същи маркетингови програми. Ако те работят добре, можете да ги оставите непроменени. Може също да разберете кои програми все още не сте използвали и да опитате нещо ново.

  3. Фокусирайте се върху местните пазари:
    В случаите, когато продажбите ви са страхотни и не ви е нужен много маркетинг, не забравяйте че не трябва да почивате на лаврите си. Продължавайте да насищате целевите си пазари с проучвания и промоционални предложения като прикритие за дискретно извличане на информация. Само защото продавате добре, не означава, че всеки купува продукта ви. Добрите резултати може да се дължат на гъстотата на местното население. Това означава, че има още хора, на които можете да започнете да продавате. Не оставяйте неразвит, неизползван пазар.

  4. Фокусирайте се върху сегментирането (например географски):
    Когато продажбите ви са под средното ниво, погледнете отново маркетинговата си история. Какво се е случило? Какво не е направено? Ако вашите маркетингови усилия се полагат еднакво добре в цялата дистрибуторска мрежа, тогава може би ниските продажби са резултат от по-ниската гъстота на населението. Подходящите търговски обекти може да се намират в по-населена част на града. По-ниската гъстота на населението определя по-ниските продажби. 

  5. Разширяване на маркетинга или разширяване на продукта:
    Ако след няколко години вашата дистрибуция на бързооборотни стоки си остава непроменена, тогава вероятно сте достигнали границите на този пазар за конкретния продукт. Има и други стоки там. Ако обикновено оперирате с 8-10 продукта, сега можете да добавите още. Единственият начин пазарът да се промени в тази ситуация е, ако се увеличи гъстотата на населението. Но само защото той не се разраства, това не означава, че трябва да го изоставяте. Все пак вие сте го наситили. Това е вашият успешен и блестящ пример за всички други дистрибутори, който да следват. Само не забравяйте да не почивате на лаврите си. Конкурентите ви винаги работят активно, за да ви откраднат клиентите.

  6. Разменяйте участниците при дистрибуцията на бързооборотни стоки, когато е необходимо:
    Бъдете наясно със силните страни на лидерите на разпределителни си мрежи във всяка област. Всеки от тях ще използва любимите си методи. Ако те не работят, би било ненужно да ги принуждавате да използват други маркетингови стратегии. Просто използвайте услугите на лидер от различен регион, където неговото съдействие ви е от полза. 

  7. Следете за пазарните промени:
    Клиентът ще пробва непознат продукт от време на време, но най-често ще купува този, който харесва най-много. И това ще продължи, докато стоката удовлетворява потребностите му. Това е мястото, където е необходимо да се правят проучвания. Само защото харесваме фъстъченото масло например, не означава, че ни харесват всички марки от този продукт на пазара.
     

Не забравяйте, че вашият пазар зависи от външни фактори. Ако можете да направите наистина близък и личен контакт с вашите клиенти, тогава сте изминали половината път до изграждането на успешна дистрибуторска мрежа. Другата половина е произвеждането на продукт, който ще отговори на изискванията на клиента и ще го увери в качествата си. Разширете своя пазар чрез дискретно извличане на информация за нови потенциални клиенти.