Приложения на дизеловото гориво

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Дизелово гориво
5

Изобретателя на дизеловия двигател Рудолф Дизел първоначално е проектирал дригателя си с идеята да използват въглещен прах като гориво. Той също така е правил опити и с растително масло (биодизел), преди да започне масово да се произвежда дизелово гориво. В действително дизеловото гориво е вид дестилатно гориво на суровия петрол, който се добива.
Първото пътуване с дизелов двигател се е осъществило на 6 Януари 1930 година и са изминати 800 мили от Индианаполис до Ню Йорк. След тази паметна дата когато хората се убеждават в потенциалната стойност на дизеловия двигател започва и произвеждането  на милиони превозни средства.

Дизелът е важно гориво за световната икономика 
Като транспортно готиво, то предлага широк спектър от характеристики, ефективност и функции за безопасност. Освен това има и по-голяма енергийна плътност от другите течни горива и това му позволява да осигурява по-голяма полезна енергия на единица обем. 

През 2016 година само в САЩ изразходното от транспортния сектор дизелово гориво е около 21% от всички петроли горива. 

Дизеловото гориво намира широко приложение в много сфери
Дизеловите двигатели в камиони, влакове, лодки и шлепове помагат да се транспортират почти всички продукти, които хората консумират. Освен това дизела често се използва в обществени и училищни автобуси. 

Дизеловото гориво захранва повечето селскостопански и строителни съоръжения в световен мащаб. Строителната индустрия също зависи от мощността на дизелотово гориво. Дизеловите двигатели могат да извършват взискателни строителни работи като например повдигане на стоманени греди, изкопавае на фундаменти и окопи, изкопаване на кладенци, прокарване на пътища и преместване на почвата безопасно и ефикасно. 

Американската армия използва дизелово гориво в резервоари и камиони, защото дизелотово гориво е по-малко запалимо и по-малко експлозивно от другите горива. 
Дизеловото гориво се използва също и в дизеловите генератори за проиводство на електричество. Много промишлени съоръжения, големи сгради, институционални съоръжения, болници и други имат дизелови генератори за резервно и аварийно електрозахранване. Най-отдалечените села в Аляска например също използват подобни генератори, за да могат да разполагат с електричество. 

В България също нараства процента на хората, които използват дизелово гориво не само за своите превозно средства, за бизнес, но и за отопление. Ако и сте интересувате от предлаганите видове дизелово гориво на българския пазар и неговото предназначение можете да откриете повече информация на http://dieselor.bg/горива/дизелово-гориво-видове