Диван или канапе – това е въпросът.

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

диван
0

Думите „диван“ и „канапе“ нерядко, но съвсем погрешно, се използват като синоними. Приликата им се състои в това, че и двете представляват мека мебел, с която се обзавеждат холови помещения, и най-основно служат за сядане и дрямка. Въпреки това, между двете несъмнено има големи различия, което се явява от значение, когато започнем да обзавеждаме. Настоящата статия има за цел да разгърне в подробност основните разлики между дивана и канапето, но и да спомене някои от техните прилики.

Обем и размери

Първата и най-видна разлика касае размерите. Диваните са видимо по-големи и масивни. Те са предназначени за обзавеждане на по-мащабни холови помещения. Канапето, от своя страна, е доста по-малко. Може да се каже, че то напомня на умален диван. Предназначението му е същото, но функцията му е по-скоро декоративна – канапето често има по-кокетен и стилен дизайн. То би могло да се разположи в странична част от спалнята или в друго помещение, което не е задължително да бъде прекалено просторно. Канапето внася специфичен уют и чрез него може да се изгради малко кътче за отдих.

Разликите между диван и канапе се състоят не само в общия размер, а също и в ширината на седалищната част и облегалката. Нерядко канапетата биват изработвани с по-висока облегалка, особено когато са предназначени предимно за сядане.

Прилики

Както споменахме в началото, и диванът, и канапето, са мека мебел, чиято главна цел е да допринесе за нашия личен физически комфорт. Материалите, от които се изработват също са доста сходни. Тук е мястото да отбележим, че при изграждането на облегалката на канапето, се използва твърд гръб; за сметка на това, облегалките на диваните винаги са максимално омекотени и стабилно подплатени.

И канапето, и диванът, освен за сядане, са особено практични и за сън. Доста по-удобен в този случай, обаче, се явява диванът, който притежава по-големи размери и е доста по-мек. Някои дивани също така имат свойството да се разпъват, превръщайки се в спалня. Това ги прави особено практични, ако в дома ни няма място за голямо легло и през деня ни е необходимо повече пространство. Механизмите за трансформация са наистина разнообразни:

Диван-книга – този вариант предлага устойчивост и лесно сгъване. Рамката на облегалката леко се повдига назад, докато не се чуе щракване.

Разтегателен механизъм „акордеон“ – предлага изключителен комфорт по време на спане. За разгъването е необходимо само да се повдигне седалката, докато изщрака, след което се разпъва напред, подобно на акордеон.

Механизъм на изтегляне – честото сгъване и разгъва няма да повреди този механизъм. За недостатък се счита, че полученото ново място за спане, макар и просторно, се намира на по-ниско ниво спрямо основната част на дивана.

Механизмът „клик-клак“ – може да се използва в три позиции: за сядане, лягане или полуседнало състояние.

Различните приложения на канапето

Канапе

Поради компактните си размери, канапето има по-широки функции на използване. То е предпочитана мебел във фризьорски салони, частни ателиета, фоайета на хотели, чакални на различни учреждения и др. С разнообразните си дизайни откъм форма и цвят, канапето може да се напасне към всевъзможен интериор. Някои изключително изискани малки канапета се използват даже за декорация на витрини в луксозни бутикови магазини.

Какъв избор да направим за себе си

Най-напред трябва да си изясним с какъв бюджет разполагаме. Не е необходимо да закупим твърде скъпи мебели, за да бъде обзаведен домът ни с вкус. Пазарът предлага достатъчно варианти, които ще ни позволят да изразим своя личен вкус и предпочитания. Kamko.bg предлага разнообразни решения за дома – в галерията може да разгледате качествени и практични модели дивани и канапета: https://www.kamko.bg/category/mebeli/hol/divani-i-kanapeta/

Все пак, препоръчително е да имаме представа, с какво пространство за обзавеждане разполагаме. Трябва да се внимава да не блокираме прозорец или врата. По-големите помещения позволяват да се постави ъглов диван, а по-малките – тесен триместен диван. Ако във вашите планове фигурира идеята да поставите меката мебел в средата на стаята, обърнете внимание на задната повърхност на мебелите – груби видими шевове или шперплат не биха изглеждали естетично.

Функцията, която мебелите ще изпълняват, също е сред главните критерии за избор. Ако ще обзавеждаме всекидневна стая, в която основно ще се гледа телевизия, то мястото ще трябва да е удобно и за останалите членове на семейството. Ако ще е за рядко използвано помещение като гостна, например, може би ще е удачно да се закупи малко канапе или сгъваем диван.

Какъвто и избор да направите, важното е да се чувствате удобно и да обзаведете дома си по свой собствен вкус.