Диван или канапе – това е въпросът.

Популярни

усмихната жена седнала на диван с лаптоп в скута

Как да бъдете уважавана жена на работното място?

Независимо дали сте отговорна за копирната машина или за екип от служители, с абсолютна...

усмихната жена седяща на диван с лаптоп в ръце

Как да бъдете уважавана жена на работното място?

Независимо дали сте отговорна за копирната машина или за екип от служители, с...

възрастни хора се разхождат на улицата

Коронавирус Covid-19 - как да защитим възрастните хора?

На фона на несигурността, която се върти около пандемията на коронавирус у нас и в целия свят,...

монитор  за компютър

Важни неща, които трябва да знаете, когато купувате монитор онлайн

Въпреки че през последното десетилетие лаптопите почти замениха настолните компютри,...

линия на влак в зелена гора

Последната теснолинейка в България - едно от най - красивите пътувания с влак

Един неуморен влак пътува по живописния маршрут Септември - Добринище вече цели 75...

0
диван

Думите „диван“ и „канапе“ нерядко, но съвсем погрешно, се използват като синоними. Приликата им се състои в това, че и двете представляват мека мебел, с която се обзавеждат холови помещения, и най-основно служат за сядане и дрямка. Въпреки това, между двете несъмнено има големи различия, което се явява от значение, когато започнем да обзавеждаме. Настоящата статия има за цел да разгърне в подробност основните разлики между дивана и канапето, но и да спомене някои от техните прилики.

Обем и размери

Първата и най-видна разлика касае размерите. Диваните са видимо по-големи и масивни. Те са предназначени за обзавеждане на по-мащабни холови помещения. Канапето, от своя страна, е доста по-малко. Може да се каже, че то напомня на умален диван. Предназначението му е същото, но функцията му е по-скоро декоративна – канапето често има по-кокетен и стилен дизайн. То би могло да се разположи в странична част от спалнята или в друго помещение, което не е задължително да бъде прекалено просторно. Канапето внася специфичен уют и чрез него може да се изгради малко кътче за отдих.

Разликите между диван и канапе се състоят не само в общия размер, а също и в ширината на седалищната част и облегалката. Нерядко канапетата биват изработвани с по-висока облегалка, особено когато са предназначени предимно за сядане.

Прилики

Както споменахме в началото, и диванът, и канапето, са мека мебел, чиято главна цел е да допринесе за нашия личен физически комфорт. Материалите, от които се изработват също са доста сходни. Тук е мястото да отбележим, че при изграждането на облегалката на канапето, се използва твърд гръб; за сметка на това, облегалките на диваните винаги са максимално омекотени и стабилно подплатени.

И канапето, и диванът, освен за сядане, са особено практични и за сън. Доста по-удобен в този случай, обаче, се явява диванът, който притежава по-големи размери и е доста по-мек. Някои дивани също така имат свойството да се разпъват, превръщайки се в спалня. Това ги прави особено практични, ако в дома ни няма място за голямо легло и през деня ни е необходимо повече пространство. Механизмите за трансформация са наистина разнообразни:

Диван-книга – този вариант предлага устойчивост и лесно сгъване. Рамката на облегалката леко се повдига назад, докато не се чуе щракване.

Разтегателен механизъм „акордеон“ – предлага изключителен комфорт по време на спане. За разгъването е необходимо само да се повдигне седалката, докато изщрака, след което се разпъва напред, подобно на акордеон.

Механизъм на изтегляне – честото сгъване и разгъва няма да повреди този механизъм. За недостатък се счита, че полученото ново място за спане, макар и просторно, се намира на по-ниско ниво спрямо основната част на дивана.

Механизмът „клик-клак“ – може да се използва в три позиции: за сядане, лягане или полуседнало състояние.

Различните приложения на канапето

Канапе

Поради компактните си размери, канапето има по-широки функции на използване. То е предпочитана мебел във фризьорски салони, частни ателиета, фоайета на хотели, чакални на различни учреждения и др. С разнообразните си дизайни откъм форма и цвят, канапето може да се напасне към всевъзможен интериор. Някои изключително изискани малки канапета се използват даже за декорация на витрини в луксозни бутикови магазини.

Какъв избор да направим за себе си

Най-напред трябва да си изясним с какъв бюджет разполагаме. Не е необходимо да закупим твърде скъпи мебели, за да бъде обзаведен домът ни с вкус. Пазарът предлага достатъчно варианти, които ще ни позволят да изразим своя личен вкус и предпочитания. Kamko.bg предлага разнообразни решения за дома – в галерията може да разгледате качествени и практични модели дивани и канапета: https://www.kamko.bg/category/mebeli/hol/divani-i-kanapeta/

Все пак, препоръчително е да имаме представа, с какво пространство за обзавеждане разполагаме. Трябва да се внимава да не блокираме прозорец или врата. По-големите помещения позволяват да се постави ъглов диван, а по-малките – тесен триместен диван. Ако във вашите планове фигурира идеята да поставите меката мебел в средата на стаята, обърнете внимание на задната повърхност на мебелите – груби видими шевове или шперплат не биха изглеждали естетично.

Функцията, която мебелите ще изпълняват, също е сред главните критерии за избор. Ако ще обзавеждаме всекидневна стая, в която основно ще се гледа телевизия, то мястото ще трябва да е удобно и за останалите членове на семейството. Ако ще е за рядко използвано помещение като гостна, например, може би ще е удачно да се закупи малко канапе или сгъваем диван.

Какъвто и избор да направите, важното е да се чувствате удобно и да обзаведете дома си по свой собствен вкус.