Защо е препоръчително да сложите по-малки джанти на колата си през зимата

Популярни

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Пита с пчели

Ползите от използването на пчеларски добавки

Пчеларските добавки могат да бъдат ценен инструмент за пчеларите, които се стремят да поддържат...

Джанти за зимата
5

Вероятно сте решили да инвестирате в допълнителен набор от джанти, за да сложите на тях новите си зимни гуми. Въпросът, който вероятно ви тормози е трябва ли те да са в по-малък размер от сегашните или да са със същия?

Повечето специалисти са на мнение, че ако управлявате колата си с 17-инчови, 18-инчови или дори по-големи по размер джанти през пролетта, лятото и есента, трябва наистина да обмислите да купите такива с по-малък размер, от порядъка на 16" или дори 15", ако е възможно. Съществуват редица предимства за това решение, както по отношение на представянето на автомобила, така и по отношение на спестяването на средства.

Определяне на размера на джантата

Уверете се, че колата ви ще понесе по-малки джанти, преди да ги купите. Някои превозни средства, особено тези с висока производителност, имат извънгабаритни спирачни дискове или други модификации, които правят невъзможно поставянето на джанти, които са с по-малки размери от оригиналните. След като сте определили размера на джантата, можете да се ориентирате и за размера на гумата.

Производителност

Макар да ви изглежда логично по-големите гуми да се справят по-добре в снега и леда, понеже имат по-голяма площ, с която да "обхванат" пътя, това не е точно така. Малките гуми и джанти всъщност имат по-голямо предимство, когато става въпрос за сцепление и изпълнение. Това е проста физика. По-малката и по-тясна гума, с по-висок профил, има по-добро сцепление в дълбок сняг, лед и дъжд. Освен това, по-малката гума преминава през сняг по-ефективно, защото теглото на автомобила натиска върху по-фокусирани участъци от гумата. Широките гуми с нисък профил не се въртят толкова, което е много по-нестабилно действие в снега и леда.

Икономия и компактност

По-малките джанти, независимо дали са стоманени или алуминиеви, обикновено са доста по-евтини от по-големите. Освен това и по-малките гуми към тях са с по-ниски цени, особено зимните. Стоманените джанти пък са доста по-достъпни от алуминиевите и се предлагат масово в размер 16 инча или дори по-малки. И тъй като ще трябва да съхранявате някъде зимните си джанти и гуми за около осем месеца през годината, те ще ви заемат много по-малко място, ако са по-малки.

Ако все още не сте избрали джанти за вашия автомобил можете да го направите на https://ogi.bg/джанти, където ще откриете богат асортимент от размери и модели с гарантирано качество от топ производители.