Как да научим детето да познава часовника?

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Дете с часовник
0

Независимо дали го осъзнаваме, или не, нашият живот е силно зависим от времето. Ако се замислите, всички ние следваме строго определени графици - в колко часа се събуждаме, в колко часа трябва да сме на автобусната спирка, кога започваме и кога приключваме работа. Представете си само колко пъти на ден поглеждаме часовника или телефона си, за да проверим колко е часът. 

За възрастните концепцията за време е ясна и разбираема, но не така стои казусът с децата. За малчуганите познаването на часовника често е трудна задача. Затова, ако сте родител, на когото предстои да научи детето си да познава часовника, бъдете търпеливи. Освен това, ето още няколко полезни и изпробвани съвети, които биха могли да помогнат на детето по-лесно да разберете концепция за време и да започне да я прилага само. 

Не избързвайте с желанието си да научите детето

Да си родител е отговорна задача, изисква да предадете на детето си всички знания и умения, които да му помогнат в живота. Със сигурност искате да го научите на всичко и затова някои родители избързват с опитите да научат детето да познава часа. 

Може лека по-лека да включвате часовника в игрите на детето, но за да може то наистина да разбере и усвои това умение, нужно е детето вече за има натрупани някои знания. Например, задължително е да познава числата и то не само до 12, но до 60. Също така, действия като събиране и изваждане ще му бъдат от полза, за да може лесно да познава и минутите. 

А ако дете иска да започне по-рано? 

Ако детето ви започне да проявява интерес към часовниците, преди да е натрупало тези основни знания и умения, няма проблем да го включите в игрите или да му разказвате повече за времето, отделните части на деня и т.н. Най-лесно е като започнете да обръщате внимание на неговия график - в колко часа се събужда, кога закусва, кога е време за вечеря и т.н. Свържете тези ежедневни действия с конкретен час и това определено ще помогне на вашия малчуган да се справи по-бързо с новото умение. 

Заложете на учене чрез игри 

Най-ефективният начин да научите детето на ново умение, в случая да познава часовника, е под формата на игри. Идеята е да ангажирате вниманието на малчугана, докато той се забавлява. Може да започнете като вкарате часовника в игрите. Може да закупите и специални книжки или играчки, които ще помогнат да се запознае с идеята. 

Не пропускайте вие също да участвате. Питайте детето колко е часът. Или пък в колко часа ще излезете днес в парка. Провокирайте разговори за времето и ще забележите, че детето само ще започне да обръща повече внимание на тези теми.

Когато започне да се справя все по-добре, идва ред на още една важна крачка - да му подарите първия му часовник. Съветваме ви да изберете от моделите детски часовници, които са аналогови т.е. със стрелки. Ако сте в търсене на подходящи, разгледайте атрактивни детски часовници от Timeup.bg!

В случай, че и вие сте в търсене на нов часовник, на Тimeup ще откриете оригинални маркови часовници на едни от водещите производители!