Как да създадете сами рамки от декоративни профили

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Гостна с декоративни профили
5

Декоративните профили са традиционен елемент в дизайна, все по-често срещан домовете. Те могат да се приложат във всякакъв стил. В настоящата статия ще видите как можете да създадете сами рамки от декоративни профили. Те са красив декоративен елемент, който разчупва стените и придава интересен архитектурен вид. Популярни места за монтирането им са коридора, стълбището, всекидневната или трапезария.

За да придадете на зоната в рамката отличителни особености, оцветете я в различен цвят боя от останалата част от стената или оцветете в трети нюанс самата рамка. Ако ще правите това обаче, за да си спестите много работа, първо боядисайте стените и след това оформете рамките от декоративни профили. 
Отделете около един час за всяка една рамка. Определете размерите на всички рамки, преди да започнете. 

От какво ще имате нужда
Инструменти:

  • трион
  • нивелир
  • чук
  • ролетка 
  • гвоздеи

Материали:

Определяне на дизайна на рамките 

Въпреки че не е нужно да съчетаете рамките с останалите елементи в помещението, обикновено е добре формите им да бъдат съобразени с местоположението им. Тези, които са монтирани в близост до стълбище, могат да бъдат триъгълни, или можете да преплетете правоъгълни и квадратни рамки. Няма абсолютни правила за пропорциите, но е добре да имате отправна точка.

Измерване на разположението

Определете къде бихте искали да оформите рамки от декоративни профили и маркирайте местоположението им на стената. 
За да сте сигурни, че Вашите рамки ще изглеждат мащабирани, спрямо останалата част от стаята, измерете дължината на стената и преценете колко рамки искате да монтирате на нея, и колко разстояние ще има между тях. Тези измервания ще предотвратят оформянето на прекалено големи (или малки) рамки за пространството. 

Създайте маркировка

Използвайки желаните размери за рамките от декоративни профили, изрежете квадратно парче шперплат за шаблон. Задръжте го на стената и маркирайте всеки ъгъл.

Проверете нивото

Като държите шаблона си на стената, проверете всички декоративни профили за ниво. Всяка част е от решаващо значение - ако едното парче е леко наклонено, то няма да се подравни с останалите.

Изрежете частите

Изрежете всяка страна на рамките от декоративните профили като използвате трион и ролетка, за да си осигурите еднакви дължини. 

Поставете лепило

Поставете лепило върху задната страна на всяко парче, изрязано от декоративните профили. Гледайте да слагате възможно най-малко количество, за да не се налага да почиствате излязло лепило след поставяне и притискане на парчетата. 

Позициониране на първото парчета от рамката

Поставете първото парче от рамката на стената. След като проверите рамката за ниво, я заковете. Пневматичният чук улеснява приковаването на гвоздеите и намалява до минимум риска от разцепване на декоративните профили. 

Добавете и останалите страни на рамката 

Заковете и останалите парчета от рамката. На последната част проверете отново подравняването на всеки край, преди да я заковете.

Мярка за втора рамка

Маркирайте желаното разстояние между рамките. Отбележете всеки ъгъл, както и няколко интервала по дължината на декоративните профили. 

Инсталирайте втората рамка

Следвайки същия процес, описан в стъпките по-горе, окачете втора рамка. Повторете за допълнителни рамки, по желание.