Декоративни мазилки - най-популярните видове

Популярни

диодна лазерна епилация

Диодна лазерна епилация - ефикасна ли е, колко струва и колко сесии са необходими?

Всичко, което трябва да знаете за диодната лазерна епилация: какво представлява? Боли ли?

черна кухненска мивка и светъл плот

 Какво е важно да знаете преди да купите кухненска мивка?

Ремонтът или освежаването на кухнята често са свързани и с подмяната на кухненската мивка.

Усмихни се красиво

Усмихни се красиво

Проучванията показват, че правилната и красива усмивка помага на хората да бъдат не само по-...

бормашина

Ръководство за начинаещи за използване на бормашина

Бормашината може да ви изглежда като един от онези инструменти, които се използват само от...

Бебешката количка, която има всичко

Бебешката количка, която има всичко

Бебешката количка е едно от основните неща в списъка за покупки на родителите след раждането на...

декоративни мазилки
5

За повечето от вас сигурно терминът мазилка означава материал, който е изработен от цимент и пясък, с който се запълват пукнатините, покриват се неравностите и се подравняват стените, преди поставянето на тапетите или боядисването. Но ако добавите в мазилката боя, тогава тя ще се превърне в нещо съвсем различно и ще придаде един завършен и модерен облик на помещенията във вашето жилище. Декорирането на стените с гипс например, добива все по-широка популярност и има множество предимства.
Декоративните мазилки се разделя на няколко вида, въз основа на материала, от който са изработени – структурни ( за постигане на бразди), текстурирани ( за постигане на релеф), „венециански“ и минерални (създадени са с добавяне на мраморни или гранитни късчета). Съществуват и мазилки, като за повечето от тях няма конкретен термин, при които се използват различни бои за декоративно покритие на материала, като мозайки и други. Също така има и универсални вътрешни и външни мазилки.

Видове декоративни мазилки

 1. Структурни мазилки
  Това са специфични минерални декоративни мазилки със свой индивидуален вид: повърхностният им слой има неравномерен зърнест вид, който се дължи на кварцовите гранули в него. Те могат да бъда разделени на едро и фино зърнести, като големината на зърната в тях варира от 0,6 до 3 мм.
 2. Текстурирани мазилки
  Тези мазилки не са толкова популярни, колкото останалите видове. Те приличат на тесто – бяла маса, която дава възможност да бъде тонирана преди нанасяне или боядисана, след като бъде поставена на стените. Тяхното основното предимство е гъвкавостта им, благодарение, на която се постига разнообразие от ефекти – барелеф, стенопис и други.
 3. Венециански мазилки
  Те са един универсален материал, от една страна са в състояние да имитират блясъка на скъпоценните камъни, а от друга може да бъде използвани от дизайнерите за създаване на ефектни рисунки и други декорации по стените. При тяхното полагане трудност представляват, множеството им слоеве, фуги и други.
 4. Минерални мазилки
  Те са зърнести и често се използват, като декорация на интериора. В сравнение с останалите видове декоративни мазилки те са с по-голяма устойчивост, екологосъобразни са и цената им е относително ниска.

Характеристики на декоративните мазилки

Когато избирате декоративни мазилки, е добре насочите вниманието си към техните инструкции и спецификации. Техниките за полагане на всеки материал са различни, но е важно да помните следните подробности:

 1. Мазилки с голям пълнеж се полагат само ръчно.
 2. Не е необходимо течните материали да се разтварят във вода.
 3. Мазилките на водна основа са по-малко токсични, но за сметка на това пък са податливи на влиянието на околната среда.
 4. Мраморните зърнести мазилки трудно се полагат ръчно, тъй като структурата им може да се изгуби в процеса на нанасяне.
 5. Материал с висока степен на сцепление не може да бъде покрит, защото ще изгуби своята издръжливост.

Сега, след като се запознахте с различни видове декоративни мазилки, бихте могли много по-лесно да направите правилния избор за вас и вашия дом. Ако все пак искате да се запознаете малко по-подробно относно предлаганите модели и марки можете да откриете нужната информация на https://leros.bg/продукти/декоративни-интериорни-и-екстериорни-мазилки