Пластиката като елемент в дизайна

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

дамски дрехи
4

 Пластиката в дизайна създава зрителното усещане за реалните обеми, изявява техните движения в пространството и ритмичността, породена от редуването им. Ако разглеждаме конкретно човешкото тяло, констатираме достатъчно ясни различия между формите и съотношенията им според това дали е на мъж, жена или дете.


 Различни са както общите пропорции, така и релефът на мускулите, чертаещ обемите на тялото. Но освен тези общовалидни полови и възрастови различия телата на отделите индивиди - дори и от един пол и на една възраст - притежават специфични различия като обеми и характерни пропорции.

 Представата за красиво и хармонично човешко тяло се променя в различни исторически периоди според господстващия идеал за красота. През определени периоди - ще насочим вниманието си само към пропорциите – през едни се харесват по-стройни и издължени фигури, през други по-закръглените. Както ги определяме популярно, формите се приближават до идеала за красота. По времето на „краля-слънце" има особен култ към пропорциите, характерни за детското телосложение, в по-ново време при изграждане на образа на „модерната" жена се търсят пропорциите на момчешката фигура.

 Подчертаването или напротив - туширането на естествените обеми и съотношения, възприемани като качество, ако са желани, или обратното - като дефект, днес ангажират силно потребителя, съответно дизайнера на облекло. Желаният и търсен образ носи характерност, която се създава от телосложението. Основни характеристики на образа се моделират и чрез пластиката в дизайна на дрехата. Нерядко основа в дизайнерската идея е акцентирането върху пластични форми, подчертаващи определени качества. Едновременно с това се тушират или скриват обеми и чрез общото пластично решение се създават реалните търсени форми и изразителност.

 Човешкото тяло, с всички свои характерни обеми, е в голяма степен само отправна точка, а дизайнерът реализира своите идеи, подчертавайки или видоизменяйки негови основни обемно-пространствени характеристики, като разбира се, винаги се съобразява с естествените му качества. Важно е да се отбележи, че търсенето на оригинално пластично решение не следва да нарушава границата, осигуряваща комфорт на тялото при покой и в движение.

Източник http://mes.bg/