Повишаване на цената на Гражданска отговорност – защо?

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Гражданска отговорност
4.3

Цената на застраховка на Гражданска отговорност е много деликатна тема на пазара. Причините за това са много, но ще изтъкнем две от най-важните. На първо място, полицата е задължителна за всеки шофьор на автомобил. Аргументите, които изрядните шофьори защитават, са свързани с невъзможността им да използват застраховката, за която плащат.

Прогнозите за поскъпване

Преди няколко дни стана ясно, че от застрахователния бизнес вещаят поскъпване на автомобилните застраховки, които обикновено вървят в комплект – Каско и Гражданска отговорност. Прогнозите за увеличение възлизат на 10%, казват специалисти, които работят в бранша. Преди увеличението цените на застраховка Гражданска отговорност се движат в диапазона от 180 – 200 лева за колите от средния клас. След като се случи десетпроцентовото увеличение, това означава около 20 лв. утежнение, прибавено към тази сума.

Времеви отрязък за увеличението

Представителите на застрахователния бизнес, които прогнозират увеличението, дават и конкретното време, в което ще настъпи промяната. Според една част от застрахователите, поскъпването може да започне от ноември месец. Други казват, че обезателно ще е факт след Нова година.

Причините за по-високите премии

Същото становище беше подкрепено и от Комисията за финансов надзор. Според тях, разходите, които се правят по Гражданска отговорност, надвишават премийните приходи. Това са и оплакванията на голяма част от компаниите, които работят в този сегмент на застрахователния пазар. Предвижда се полиците по Каско да поскъпнат също.

Конкуренцията между застрахователите

Между застрахователите съществува много силна конкуренция, която държи цените на застраховка "Гражданска отговорност"  ниско, въпреки че отговорностите са се увеличили. В управлението на застрахователите също смятат, че увеличението на цената на застраховка "Гражданска отговорност" е задължително. Повечето от тях обаче не желаят реално да направят такова увеличение, за да не загубят своя дял в този пазар.

Развитието на пазара на застраховка Гражданска отговорност спомага цената на застраховката да бъде много ниска. От една страна, компаниите са подложени на силна конкуренция в намирането на клиенти. Това ги принуждава да държат цените по полиците на застраховката на възможно най-ниска цена. Появата на интернет и онлайн поръчването на полици либерализира пазара още повече.

Голяма част от застрахователните компании няма да имат друг избор освен да повишат цената на Гражданска отговорност. Отговорностите са се увеличили, а премиите остават на същите нива. Икономически се превръща в неизгодна сделка. Въпреки това обаче застрахователите са наясно, че това ще доведе до пореден отлив на потребители. Голяма част от компании реално не искат да направят подобно увеличение, за да не загубят спечеления дял на пазара.

Въпрос на време

Единствено времето ще покаже кога и с колко ще поскъпне Гражданска отговорност. Потребителите трябва да са на ясно, че винаги могат да минимизират по-големите разходи. Начините за това са няколко. Например, могат да подпишат двете автомобилни застраховки в пакет. Това носи отстъпка от цената на едната от тях. Застрахователните компании имат специални оферти за лоялните си потребители. Те са в състояние да предложат намаление при закупуване на други услуги на компанията. Застраховката е задължителна и е нарушение на закона полицата да на бъде закупена. Освен това, глобите, на които нарушителите подлежат, са доста по-големи от премиите, които трябва да се изплатят. 

Най-добрата оферта за гражданска отговорност можете да откриете на ezastrahovane.bg.