Гравиране на стъкло – полъх на красота и аристократизъм

Популярни

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Пита с пчели

Ползите от използването на пчеларски добавки

Пчеларските добавки могат да бъдат ценен инструмент за пчеларите, които се стремят да поддържат...

гравиране на стъкло
2.15

Говорейки за гравиране на стъкло в съзнанието ни изникват старинни и аристократични предмети – витражи, стъклени мозайки, вази, фруктиери. През Ренесанса венецианско гравирано стъкло с флорални мотиви, хералдически знаци и дори портрети, украсявало всеки замък.

Процесът на гравиране е форма на декоративна обработка на повърхността на стъклото. Различават се два основни способа при гравирането: ръчно гравиране и с помощта на лазер. Ръчното гравиране се извършва с помощта на гравьорски резец, завършващ с диамант. Обработката на стъклото е бавна и трудоемка предвид крехкостта на материала. При гравирането на стъкло с лазер „обработката” става с бързи почуквания върху стъклената повърхност. При този вид работа върху стъклото оживяват и най – сложните и причудливи мотиви.

Обект на гравирането са чаши, бутилки, вази, купи, огледала, витрини и други. Някои от тях се гравират от сантимент, други с цел запазване на скъп спомен, трети с цел декорация. При всички случаи обаче предметите обект на този вид украса внасят полъх на красота и аристократизъм в дома.

Ппроцесът обхваща голямо разнообразие от техники. Забележителна форма на гравирането е издълбаването в стъклото на изображения и надписи чрез абразия. Инструментите за ръчно гравиране представляват малки абразивни медни колела и мини бормашини. При лазерното гравиране лазерът се командва от компютър. Друг инструмент за ръчна работа по стъклото е специален такъв, завършващ с диамантен „връх”.

Макар и мнозина да смятат, че гравирането на стъкло е замираща форма на изкуство, то определено има своите привърженици и последователи. Във Великобритания понастоящем съществува Гилдия на стъкло гравьорите. Отличават се имена като Катрин Колман, Сали Скот, Трейси Шепард и др. Създадена е виртуална галерия, в която са изложени предмети на този вид изкуство и информация за техните създатели. На всеки две години Чешката република е домакин на конференция с акцент върху гравирането на стъкло.

Каквито и да са техниките или използваните инструменти за този процес постигнатият ефект е впечатляващ. Посвещения, дати, имена превръщат наглед предмети от ежедневието в скъп спомен, а красиви образи, пейзажи, флорални елементи придават аристократизъм на огледала, витрини, стъклени врати.

В търсене на оригинален и уникален ефект, компаниите използват техниката гравиране на стъкло за изработване на фирмени сувенири. Тяхното лого краси стъклени бутилки при организирането на фирмени мероприятия.

Създаването на декоративни украси в дома посредством гравиране на стъкло е добро дизайнерско решение. Търсеният ефект е красота и аристократизъм, а постигането му е лесно с помощта на гравираните върху стъклото мотиви - http://glassgrav.com