5 съвета за поведение в професионалната кухня

Популярни

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

В света на луксозните парфюми, Bulgari се откроява като емблематична марка, известна със своята...

наргиле за пушене

6 често срещани грешки, които новаците допускат при ползване на наргиле

Всеки, който тепърва открива наргилето, допуска грешки при използването му.

професионална кухня
4

Постъпването на работа като готвач в нова кухня за първи път може да бъде изключително страшно. Всяка професионална кухня, както и готвачите в нея имат своя собствена култура и начин на правене на нещата. Ако направите една грешна стъпка, рискувате да се изложите - да не говорим за евентуален край в спешното с прорезна рана, пробождане или изгаряне. За да ви помогне да направите добро първо, и трайно впечатление, и за да се избегнат скъпи сметки за лекар, тук ви даваме топ десет съвета за оцеляване професионална кухня.

1) Винаги подхождайте със спокойствие.

Това е много по-лесно да се каже отколкото да се направи. Професионалните кухни са изключително високо стресова среда и изискват дисциплина и железни нерви за да не се побъркаш. Когато някой в кухнята е нервен, той изнервя главния готвач и колегите си. Готвачите могат да помиришат страха си като глутница диви кучета, преследваща ранено животно. Дори и вътрешно да го преживявате тежко, трябва да се покаже един спокоен външен вид. Това ще покаже, че имате доверие в себе си и способностите си. Също така не е ваша работа да се карате с вашите колеги, готвачи или персонала на заведението. (Нека шеф готвача или организатора в кухнята да се погрижи.) Дори някой колега да ви изнервя постоянно, не се поддавайте на емоциите, а предайте информацията по нагоре или се опитайте да проведете разговор, с който да подобрите работната атмосфера.

2) Движете се в кухнята целенасочено и директно.

Тази точка не може да бъде подчертавана достатъчно много. В професионалната кухня ефективността на движение е от ключово значение. Грешка е да започнете да се мотаете като пиле с отрязана глава. Ако това се случи, отделете време, за да съберете мислите си, да донесете своите продукти за подготовка, и да изрежете всички излишни движения. Ето един съвет: по всяко време, когато трябва да се вземе нещо или да се остави, трябва да се прави директно и ефективно. Разбийте производствения процес на малки стъпки, за да сведе до минимум движението и за да увеличите скоростта и ефективността.

3) Винаги питайте за повече яснота.

Ако не сте наясно относно задачата, която ви е възложена, искайте разяснение! Разбира се, ако направите навик от това, то вероятно главният готвач ще реши, че не сте обръщали достатъчно внимание на думите му. Въпреки това, най-лошото нещо, което може да направите, е да бъдете несигурни за задача или техника и в крайна сметка да приготвите грешно храната. В големите кухни всичко е съгласувано. Повярвайте, много по-малко вероятно е да получите удар с тиган по главата, когато питате за изясняване, отколкото да сте сигурен и успешен.

4) Не се преструвайте, че знаете повече, отколкото можете да правите.

Не натрапвайте на хората за вашето знание или опит. Ако не друго, най-малкото е нужно да се прави поне това, което се обещава. Професионалните готвачи са изключително егоистична гилдия що се отнася до талант и знания. Научете се как се правят нещата на място, преди да правите собствени предложения. Също така, не се опитвайте да впечатлите хората с френски кулинарни термини. Само ако са приложими в разговора, ги използвате. Въпреки това, не започвайте да се изхвърляте с много  терминология, за да се опитате да впечатлите главния готвач. Той ще бъде много впечатлен, ако можете да научите ястията и да произвеждате кулинарната продукция правилно.

5) Бъдете наясно със заобикалящата ви среда.

Кухнята е едно пренаселено, забързаното място. Важно е хората да знаят къде се намирате по всяко време. Давайте сигнали при движение. Кажете "отзад съм" при ходене зад някого. Кажете "боде", ако някой приближи стърчащ нож или кажете "пари", ако носите из кухнята гореща тенджера. Ако не се придържате към тези правила, това се счита за грубо и опасно. Ако сте прекарали достатъчно време в една професионална кухня, знаете че тези знаци са втора природа. Главните готвачи са известни с това, че могат да те блъснат нарочно, ако се опитваш да ходиш зад тях в горещата им линия, без да кажеш "отзад съм".

За успешен старт в готварската професия, посетете Давитоз.