Често задавани въпроси за газовия инжекцион

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

obyavi.biz газов инжекцион
5

Какво представлява газовия инжекцион?

Газовият инжекцион представлява газова горивна система от последно поколение, монтирана на автомобили и се регулира с помощта на компютърна система. За разлика от стандартните газови автомобилни уредби, които се монтират на всеки вид кола, газовият инжекцион е подходящ само за нови и инжекционни моторни превозни средства. Чрез монтирането на газов инжекцион се постига минимален разход на гориво и максимална мощност на автомобила.

 

Безопасно ли е да се монтира газов инжекцион на бензинов автомобил?

По принцип газовата бутилка е изработена изцяло от стомана и се намира под налягане, което допълнително я заздравява и я прави много по-трудна за пробиване в сравнение с бензиновия резервоар, съответно и вероятността от инциденти е по-малка. Газовите инжекциони притежават евросонди, които имат всевъзможни защити от претоварване за гарантирано качество. Това е предпоставка за сигурност на пътя и безопасно шофиране. Не трябва да се забравя, че за по-голяма сигурност е добре да се посещава специализиран сервиз, който да извършва всяка година технически преглед.

 

Каква е цената на газовия инжекцион?

Цената за монтиране на газов инжекцион за бензиновия Ви автомобил може да варира между 700 и 2000 лв. в зависимост от фирмата, която извършва монтажа, от самия производител, както и от екстрите, които искате допълнително. Дори и тази инвестиция Ви се вижда голяма, то трябва да знаете, че тя много бързо ще се изплати, тъй като цената на газовото гориво е около 2 пъти по-ниска в сравнение с тази на бензина и дизела и по този начин Вие ще съкратите разходите си.

 

Трудна ли е поддръжката на газовия инжекцион?

Не само, че не е трудна, но е и икономична. Необходимо е да се сменят два филтъра – единият филтрира изпарената газ в изпарителя, а другият – пречиства течната газ, преди тя да премине в изпарителя. Първият филтър е добре да се подменя на всеки 10 000 км, а вторият – на всеки 15 000 км. Друго по-основно, което се включва в поддръжката на газовия инжекцион, е почистването на рейката. Това се налага поради наличие на различни смоли в газовото гориво и отлагането им по рейката. Желателно е почистването да се прави на всеки 20 000 км.

 

Какъв ще бъде разходът на гориво, ако бъде монтиран газов инжекцион на автомобила?

В много случаи разходът на газ си остава еднакъв с този на бензина. Това зависи най-вече от ценовия клас на газовия инжекцион. Има случаи, в които разходът на гориво спада с около 3-4%, както и случаи, в които се повишава с около 9-12%. Но все пак какъвто и да стане разходът, трябва да се вземе предвид ниската цена на газта като гориво и възможните икономии, които могат да се постигнат с монтирането на газов инжекцион.

 

Възможно ли е падането на мощността на автомобила след като се монтира газов инжекцион?

Не, не е възможна загуба на мощност на автомобила при шофирането на газ. Много е вероятно да усетите по-добро ускорение, тъй като газта притежава по-високо съдържание на октан. Ако все пак се появи някаква разлика, то е необходимо да закарате колата си на технически преглед в специализиран сервиз, тъй като се налага пренастройка на газовия инжекцион.