Пет предимства за навременната смяна на въздушния филтър

Популярни

две сиви готварски печки

От огнището до съвременната готварска печка

Готварска печка е един от най-важните уреди за всяко домакинство, тъй като с нейна помощ се...

въпросителен знак и човек който мисли

Как да познаете гениалността?

Векове наред, в човешката история се появяват личности, изненадващи със своите умения и...

човек държащ монета над прасенце касичка

5 ефективни съвета как да спестим пари

Вероятно на всеки от Вас поне веднъж се е случвало да има непредвидена нужда пари, но никакви...

акумулатор

Как се зареждате акумулатор?

Няма нищо по-лошо от паднал акумулатор в студена зимна утрин. Вече закъснявате за работа, а...

Гостна с декоративни профили

Как да създадете сами рамки от декоративни профили

Декоративните профили са традиционен елемент в дизайна, все по-често срещан домовете.

5
смяна на въздушния филтър

Петте предимства на редовната смяна на въздушния филтър на вашия автомобил са: повишаване на горивната ефективност, намаляване на вредните емисии, подобряване на ускорението, удължаване живота на двигателя и осигуряване на оптимален въздушен поток. 
За пълното изгаряне на 1 kg бензин или дизелово гориво са необходими 11,8 m3 = 15 кг въздух, това ни позволява да разберем колко важен е този филтър за добрата работа на двигателя автомобила. 

1. Повишена горивна ефективност

Това е една от най-съществените причини за смяната на въздушния филтър. Проучванията показват, че подмяната на филтъра увеличава горивната ефективност при по-старите автомобили, с въглеродно съдържание до 14%, и това ще окаже положително влияние върху пробега в километри и разходът на гориво.

Освен това смяната на замърсения въздушен филтър може да увеличи ускорението от 6 до 11% при по-модерните автомобили. Според други проучвания, в следствие смяната на въздушния филтър се увеличава с 10% пробегът в километри при автомобили на газ и се намалява разходът на гориво до 15 литра.

След изложените цифри сигурно на всички ви става ясно, че смяната на въздушния филтър подобрява потока на въздух към двигателя, което увеличава неговата мощност и пробега в километри, а намалява разхода на гориво.

2. Намаляване на вредните емисии

Замърсеният въздушен филтър може да намали потока от въздух, който е необходим за работата на двигателя и да го запуши, а това от своя страна ще повлияе на системите за контрол на емисиите на автомобила, причинявайки неправилното смесване на въздуха с горивото и замърсяването на запалителните свещи. А това ще доведе до проблем със запалването или неправилната работа на двигателя на празен ход. Всичко това значително ще повиши разхода на гориво, както и натоварването на двигателя, поради постъпването на голямо количество горивна смес в него и на светлинното табло може да светне индикаторът препоръчващ проверката му. 

Навременната смяна на въздушния филтър ще повиши потока на въздух към двигателя и това ще му помогне да работи добре, а ще намали разхода на гориво и вредните емисии.

3. Удължаване живота на двигателя

Подмяната на въздушния филтър навреме ще удължи живота на двигателя на автомобила ви, защото той е конструиран, така че да улавя вредните замърсители и частици, които могат да увредят безвъзвратно основните му компоненти, като цилиндрите и буталата. Защото понякога дори и съвсем малка частица попаднала в двигателя може да доведе до безвъзвратното му увреждане и много скъп ремонт.

4. Евтина и бърза подмяна

Въздушният филтър е един от най-евтините компоненти за поддръжка на автомобила ви и с неговата смяна можете да се справите и сами. Единственото условие, което трябва да спазите е избраният от вас въздушен филтър да е проектиран за вашата марка и модел автомобил. При по-новите автомобили той обикновено се намира в близост до двигателя. Разположен е в плътно затворена черна пластмасова кутия, която е закрепена със скоби и винтове. При по-старите автомобили въздушният филтър е разположен в кръгли метален корпус над карбуратора.

5. Лесен е за проследяване

Препоръчително е въздушният филтър да се сменя на 15 – 20 хиляди километра или по-често, ако шофирате в прашни условия. В ръководството за техническо обслужване на автомобила ви ясно е указано кога трябва да бъде извършена смяната му, дори и той да ви изглежда чист, задължително е да се спазват тези интервали.

Новият въздушен филтър ще увеличи пробега в километри, ще намали нивата на емисиите, ще осигури оптимален въздушен поток и ще подобри работата на двигателя и ще предпази него и частите му от прекомерно износване и повреда, което може да доведе до проблеми с управлението и потенциално скъпи ремонти. За това ако е дошло време да подмените вашия филтър с нов, не се колебайте, а поръчайте нов въздушен филтър от Autoo.bg, където ще откриете богат асортимент от модели и марки, подходящи за различните автомобили.