Веригите се ползват от дълбока древност

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Индустриални вериги
3.6

Верижните предавки с механични предавки са безкрайно гъвкаво звено, наречено верига. Всъщност веригите се ползват още от дълбока древност не само в механични предавки. Веригата представлява свързана поредица от халки или метални пластини чрез преплитане или нитоване.

В зависимост от това дали е за украса или работна веригата може да бъде направена от пластмаса, стъкло, от различни метали. Обикновената кръглозвенна верига се ползвала във всички области на живота – от грубата затворническа верига до фината верижка от благороден метал за украшение. Така се ползва и до ден днешен – като осигурителна верига срещу кражби заедно с катинар до прекрасните произведения на златарското изкуство.

В магазинната мрежа могат да се намерят вериги срещу кражба за заключване на мотоциклети, велосипеди и скутери, на която катинара и веригата са бронирани срещу кражба. Кръглозвенната верига се продава в най-различни разновидности на формата на звената – обикновено кръгло или продълговато звено, усукано звено, възлесто звено, заварено звено. Правят вериги като допълнение за интериора – като огради около пътеки и за ограничаване на достъпа до някъде. Има декоративни от топчета, вериги, конвейерни вериги, усукани, двойни, декоративни, цветни – от всякакъв метал или сплав, санитарни вериги, вериги за окачване.

Веригите за сняг, направени от кръглозвенна верига станаха задължителни за зимния период за всеки автомобил. Някои от тях бяха изместени от текстилна разновидност на зимните вериги. Последните новости в аксесоарите за автомобили даже ни предлагат вериги за сняг, направени от пяна.

Най-големите кръглозвенни вериги се ползват в корабостроенето за прикрепване към котвите на корабите и лодките. Тези вериги се правят от износоустойчив и корозионноустойчив материал. За всеки вид вериги си има елементи на свързване.

Ролковите вериги са най-разпространени като задвижващи вериги. Ролковите вериги, свързани в безкрайна задвижваща връзка предават движението от задвижващия барабан на други валове. За отбелязване е, че понякога ролковите вериги могат да движат останалите валове в посока обратна на задвижващия. Могат да се задвижват по няколко вала едновременно.

Ролкови вериги се произвеждат с допълнителни режещи пластини и са инструмент за преносими верижни триони, за мобилни и стационарни установки. Режещите вериги служат за рязане на дърво, бетон, пластмаса и други материали. Вида и материала на приставката за рязане зависи от вида на обекта за рязане. За режещите вериги е необходимо да има шини водачи, които не позволяват на веригата да изскача от шината. Шини водачи има за всякакви ролкови вериги в зависимост от положението на движение на веригата за направляване посоката и поддръжка за провисване. Освен шини, веригите често имат нужда от обтегачи, поради факта, че при работа се износват и провисват.

 

Вериги - http://koptchev.com/verigiBG.htm