Планински велосипеди – каква е разликата и как да изберем?

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Планински велосипеди
5

Велосипедите са може би една от най-популярните алтернативи на колите и другите моторни превозни средства. Те не се нуждаят от гориво, скъпа поддръжка и не се плащат данъци, а в същото време носят много ползи за здравето и природата. И ако се чудите защо има толкова голямо разнообразие от модели на пазара, по-долу ще хвърлим светлина.

Основната причина да има толкова много модели е това, че са предназначени за различни неща. Да, пак са за придвижване, но мястото за движение е главната характеристика, по която се различават. Може да се намерят – градски, шосейни и планински велосипеди, като днес ще разгледаме именно последните.

Планински велосипеди

Както подсказва името им, планинските велосипеди са специално създадени, за да бъдат карани в планините или върху пресечен терен. Тяхната конструкция, гуми, спирачки и кормило се различават от стандартните модели, но именно това ги прави специални.

Окачване

Окачването на планинските велосипеди е от голямо значение при избора на подходящ. Основните модели са с твърда рамка (Hardtail) и с двойно окачване (Full Suspension). Първите са добър избор за начинаещите и тези, които търсят по-бюджетен вариант. Двойното окачване позволява по-добър контрол при спускане или преминаване на силно пресечени терени. Подходящи са за напреднали колоездачи, уверени да карат с по-голяма скорост.

Рамка

Изборът на подходяща рамка за планински велосипед се определя основно от ръста на ползващия го. Като отправна точка може да се каже, че хора с ръст 150-170 см е добре да заложат на 35-40-сантиметрова рамка; 170-180 см височина – 41-46 см; над 180 см – 48-55 см рамка. Дължината на краката също е точен ориентир за размера на подходящата рамка.

Гуми

Цолажът на гумите също се определя от височината на колоездача, но не само. Влияе също и начинът на каране и теренът, върху който ще се кара. Най-масови са моделите с 27-29-цолови гуми.

Амортисьори

Специалните амортисьори при планинските байкове осигуряват мекота при приземяване и повече комфорт при продължително каране. Ходът им определя степента на омекотяване и се изразява в милиметри.

Ако сте абсолютно начинаещи и тепърва се захващате с планинското каране, бихме препоръчали да започнете с планински велосипеди с твърда рамка и амортисьори със 100-120 мм ход, 27.5-29 цола гуми. Разбира се, всичко зависи от индивидуалните характеристики на колелата, като височина, тегло и предпочитания, затова е добре да се обърнете към специализирани магазини за спортни стоки и да се възползвате от професионална консултация.