Има ли увеличение на изтеглените бързи кредити за покриване на разходи?

Популярни

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Пита с пчели

Ползите от използването на пчеларски добавки

Пчеларските добавки могат да бъдат ценен инструмент за пчеларите, които се стремят да поддържат...

двойка обмисля как да плати сметките си
5

Съществуват редица причини, заради които хората теглят бързи кредити. По данни на Vivus от последната година обаче една от причините се откроява като особено зачестяваща. Тази причина е именно кредитът за покриване на разходи, които са непосилни за домакинството. Какво се случва с финансовото състояние на българина и има ли реално увеличение при кредитите, ще разгледаме по-долу. Икономическата обстановка в страната обуславя нови тенденции и е интересно да ги разгледаме подробно.

Какви са най-честите разходи, за които харчим пари в България?

Заплатата и доходите на българина често се разпределят между сметките, разходите за храна и някой спешен ремонт или купуването на нещо от първа необходимост. Съвсем минимален процент от населението успява спокойно да задели настрани „бели пари за черни дни“ или пък да влага някаква сума в инвестиции. Освен това не са много и хората, които от едномесечните си доходи могат да отделят пари за почивка или забавления.

През последните няколко години се забелязва тенденция, при която хората започват да се отдръпват от всички сфери на забавление. В това число влиза и туризмът. Ефектът на пандемията, комбиниран с високата инфлация, принуждава средно статистическото домакинство да пести пари от забавления и почивки. Разходите започват да включват предимно сметките и храната.

Инфлацията обаче не пощади и цените на хранителните продукти, следователно на всеки му се струва, че харчи твърде много пари за храна. Естествено, много от хората започват да намаляват и парите, които влагат в седмичното пазаруване. Интересен факт е, че младите работоспособни българи досега никога не са се изправяли пред толкова висока инфлация. Последните 20 години тя се движеше в рамките на 2%, докато днес можем да кажем спокойно, че тя се движи в рамките между 10% и 15%.

Когато разходите нараснат, а в същото време бизнесът в страната буксува, то няма как работната заплата, дори и увеличаваща се, да догони нивата на инфлацията. Това е и основната причина харченето да започне да се свива. В такава обстановка най-често реакцията на хората е да потърсят финансова помощ от фирми за кредитни услуги, в това число и тези за бързи кредити.

пари в брой от бърз кредит

Кандидатства ли се за повече кредити?

Тук отговорът е положителен. Не само че като процент на бройката изтеглени кредити се забелязва увеличение, ами и като размер на големината на кредитите. Причините са няколко.

На първо място са стопените спестявания и затворените бизнеси след двете години пандемия. Хората, които имаха някакви спестявания, ги използваха, за да покрият разходите си във времето, когато правителството налагаше мерки срещу разпространението на вируса. По един или друг начин много хора изхарчиха заделените си настрана пари. В резултат на това, сега, когато им трябват пари, голяма част от домакинствата не могат да разчитат на спестявания и търсят заеми от близки, приятели или кредитни фирми, каквито са и бързите кредити.

Освен това една голяма част от населението вече имаше изтеглени кредити и макар и да се отпуснаха облекчения по това време, не всички успяха да се възползват от тях или това не им се отрази драстично. В резултат на това хората натрупаха повече кредити, които трябваше да покриват и съответно някои дори попаднаха в така наречената дългова спирала. Редно е да отбележим обаче, че рефинансирането на стар кредит, когато е направено разумно и условията са по-добри, не е лошо финансово решение и не следва да се отчита като влизане в дългова спирала.

Друга основна причина за увеличението в бройката изтеглени кредити е фактът, че заради инфлацията покриването на спешен ремонт започна да излиза повече. Независимо дали става въпрос за поправяне на тръби, канализация, ел. инсталация или пък купуване на нов уред, черна или бяла техника, днес домакинствата трябва да заделят по-голяма сума. Всичко това е вследствие на инфлацията и от увеличените цени на горивата, транспорта, затруднените доставки на някои материали и още десетки други условия. Същото е положението и с пазаруването на храна и ежедневни стоки. Според данните днес потребителската кошница на едно тричленно семейство включва по-малко неща за същата сума, която семейството е харчило преди две години.

Всички тези причини обуславят необходимостта от повече изтеглени кредити, както и техният по-голям размер. Добрата новина е, че тенденцията се успокоява и за 2023 г. специалистите не предвиждат инфлацията да продължи да се увеличава драстично.