Ръководство за начинаещи за използване на бормашина

Популярни

Zaedno.bg подкрепя участника в hosting SEO състезанието на Jump:
"Защо избрах хостинг в Jump?"

3D принтиране на резервни части

3D принтирането в железопътната индустрия

3D принтиране на резервни части

осветителните тела

LED осветителните тела: С какво са по-различни?

Крушките със светодиоди са едни от най-енергийно ефективните крушки.

лятно поливане

Лятното поливане трябва да започне през пролетта

Юли и август са много горещи месеци, през които и хората и растенията имат нужда от повече...

ежедневни чинии от порцелан

Какви са ползите от използването на порцеланови чинии?

Порцелановите съдове са с нас от векове.

интериор на автомобил с автоаксесоари

Автоаксесоарите, които ще направят шофирането и пътуването по-приятни

Благодарение на високотехнологичния напредък днес всеки водач на МПС има възможността да се...

бормашина
5

Бормашината може да ви изглежда като един от онези инструменти, които се използват само от професионалисти, но това изобщо не е така и тук ще се опитаме да ви убедим, че всеки домашен майстор също трябва да има една под ръка. Дори и с най-обикновена бормашина ще усетите разликата при изпълнението на всекидневни задължения като закачане на огледало или сглобяване на мебели.

За да запознаем начинаещите как да използват тези полезни инструменти сме подготвили заедно със специалистите в търговията с електрически бормашини от Багира едно кратко ръководство.

Избор и покупка на бормашината

До сега не сте имали подобен инструмент и не сте работили с него? Според специалистите за първа покупка е по-добре да инвестирате, е безжичен модел, а не в електрически. Предимството на акумулаторните модели е, че ще можете лесно и без ограничения да използвате инструмента навсякъде, където ви потрябва, без да се съобразявате с електрическата мрежа къде точно има контакт и дали кабела ще стигне. Ако бормашината ще ви трябва за по-продължителна работа можете да си вземете допълнителна батерия, която винаги да ви е под ръка и когато се наложи да смените вече изтощената, която по-късно ще заредите отново.

Основите

Избрания модел бормашина трябва да се доставя с акумулаторна батерия, зарядно устройство и разбира се самата бормашина. Според модела е възможно да са включени и комплект с основни свредла (за правене на дупки) и ботове на водача (за завинтване и отвинтване на винтове). Ако все пак не са ще трябва да си ги закупите отделно.

Битове

 • Свредло: пробива дупки в дърво, гипсокартон, мазилка, тухла и други

 • Бит на водача: задвижва (завинтване) на винтове в твърди материали

 • Водач на задвижването: приставка с форма на тръба, която държи винтовете прави и на място по време на движението.

 • Поставяне на бит: за закрепване на битовете към водача.

Бормашини

 • Патронник: Тук се поставя свредлото. За да отворите или затворите патронника, задръжте ръкохватката и натиснете превключвателя на спусъка.

 • Задействащ превключвател: Задръжте, за да стартирате бормашината.

 • Контрол на въртящия момент: Регулирайте, за да промените въртящия момент, известен още като пробивна сила. Обикновено има и специална настройка на свредлото за пробиване на дупки, която не трябва да използвате в никакъв случай при завинтване на винтове, защото може да раз пробиете главата.

 • Предавателен превключвател: променя скоростта на пробиване. Обикновено по-ниска предавка се използва за задвижване на малки винтове, а по-висока за пробиване на отвори или завинтване на по-големи винтове.

 • Реверсен превключвател: Променя посоката на пробиване. (Стандартно/Завинтване = по посока на часовниковата стрелка, Обратно/Отвинтване = обратно на часовниковата стрелка). Когато този превключвател е в средно положение или в безопасност, бормашината няма да тръгне изобщо.

 • Батерия: Захранва инструмента.

Съвети и трикове

 • Не сте сигурни какъв размер бит ви е необходим? Проверете съдържанието и препоръките на пакета с винтове, там обикновено е описан какъв трябва да бъде съответния размер на бита.

 • Ако вкарвате винт в отвор направете го бавно и използвайте ниска до средна настройка, за да сте сигурни, че отвора не се разцепва.

 • Когато завиете нещо в дърво, първо пробийте малък отвор, който ще улесни движението на винта.

 • Когато трябва да окачите кука или друг предмет придържайте го към стената, а с помощта на свредло маркирайте леко къде трябва да бъде винта, преди да пробиете целия отвор.