Разликата между болт и винт с цилиндрична глава с шестостен

Популярни

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Пита с пчели

Ползите от използването на пчеларски добавки

Пчеларските добавки могат да бъдат ценен инструмент за пчеларите, които се стремят да поддържат...

Видове болтове и винтове предлагани в ИТТ България ООД
2.9

Понякога е трудно да се направи разлика между болтове и цилиндрични винтове, тъй като тези определения много често се употребяват взаимозаменяемо. Но ако погледнем малко по-отблизо на тях от производствена гледна точка и начин на приложение, ще открием някои съществени разлики. Осъзнавайки тези разлики, това ще ни помогне да разграничим употребата на различните инструменти и да се убедим, че използваме правилния крепежен елемент в дадена ситуация. 
 

Механизъм на затягане

Болтът има глава, която може да бъде завита или разхлабена посредством шестостенен или квадратен  гаечен ключ. Когато затягащият инструмент трябва да се вкара в главата на крепежния елемент, то тогава говорим за цилиндричен винт с шестостен. Ако затягаме болт имаме нужда от гайка, за да може да се стегне здраво. Докато при цилиндричния винт това не е необходимо. Той може да разчита на себе си. 
 

Позиции за фиксиране

Обикновено болтовете държат и компресират материалите посредством гайки или шайби. Докато, при цилиндричния винт самият той е компресиран от материала, в който е закрепен, например метал, дърво, пластмаса или цимент. При фиксирана позиция на болта е трудно той да се извади, докато при цилиндричния винт е по-лесно, тъй като той не е подсигурен от гайка в края си. 
 

Форма на главата 

Стеблото, което се намира между главата и резбите на цилиндричния винт, и малкото пространство под главата, спомагат на винта да се върти. Височината на главата на цилиндричния винт е малко по-малка от тази на болта. Тези винтове имат заоблени глави, за разлика от болтовете, които имат квадратни и поради тази причина те лесно може да се завиват и развиват от гаечен ключ. 
 

Процес на производство

Болтовете обикновено преминават през процес на коване, докато цилиндричните винтове биват изстудявани. Болтовете имат редуциран диаметър на тялото, който не е по-малък от минималния диаметър между различните резбови върхове. Цилиндричните винтове имат глава с по-голям диаметър, в сравнение с резбованата част, това осигурява спирачния механизъм при затягане. Дупката, в която цилиндрични винт се вкарва има вътрешна резба, която съвпада с външната. Това помага на винта да преминава, докато бъде напълно затегнат. 
 

След като се запознахме с основните разлики между болтовете и винтовете, можем спокойно да преминем към покупката и правилното им използване в различни проекти. Голям избор от болтове ще откриете тук http://itt.bg/bg/продукти/крепежни-елементи/болтове, а на винтове тук http://itt.bg/bg/продукти/крепежни-елементи/винтове. В каталозите на фирма ИТТ България ООД ви очаква разнообразие от видове и размери болтове и витнове с изключително качество и цени.