Какви боксови ръкавици да използваме?

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

мъж с боксови ръкавици
5

Независимо дали сте решили за първи път да използвате боксовата круша във фитнеса залата или да се запишете на бокс, едно е сигурно - ще трябва да инвестирате в чифт качествени боксови ръкавици. Основната им роля се състои в това да предпазват ръцете и пръстите от нараняване. Въпреки, че може да използвате ръкавиците, които са в залата, за предпочитане е да се снабдите със собствен чифт. По препоръка на Fightshop.bg за максимална защита, те трябва да прилепнат добре на вашата ръка. Освен това ще избегнете неприятната миризма, която може да имат използваните ръкавици.

Защо е важно използването на ръкавици?

Ръкавиците главно се използват за защита. Костите на ръцете са малки и деликатни, което ни позволява да ги използваме за прецизни движения, като писане или преместване на вещи. Ставите на пръстите лесно могат да бъдат наранени при удар. Това от своя страна може да причини сериозна повреда в кокалчетата. Една от функциите на боксовите ръкавици е, че осигурява „възглавничка“ за ставите, която служи като защитен щит. Ако тренирате боен спорт е добре да носите едновременно с ръкавиците и специални обвивки на пръстите. Боксовите ръкавици служат и за предпазване на китката, като и придават стабилност по време на удар. Освен това, чрез употребата им, вие предпазвате не само себе си, а и партньора срещу вас.

Какъв размер ръкавици да използваме?

Размерът и видът на боксовите ръкавици, зависят от вашето телесно тегло и цел. Спрямо размера си, те могат да бъдат малки, средни и големи. По-големите ръкавици, обикновено имат повече подплънки. Те предлагат и много по-добра защита на ръцете. По принцип, спаринг ръкавиците са най-дебели. Тренировъчните ръкавици са по-малки, но също предпазват добре. Професионалните състезателни ръкавици са с по-малко подплънки, така че противникът може да бъде наранен повече.

Универсални тренировъчни ръкавици за бокс. Почти всеки боксьор има чифт ръкавици, които използва за всички тренировъчни цели. Могат да бъдат употребени както за тренировка на чувал, така и за спаринг. Желателно е да обърнете внимание на съотношението телесно тегло и размер на ръкавиците:

  • Тегло до 58 кг. - 12 oz или 14 oz;
  • Тегло между 58 и 68 кг. - 14 oz или 16 oz;
  • Тегло между 70 и 80 кг. – 16 oz или 20 oz;
  • 80 кг. или повече – 18 oz или над 18 ozм

 

  1. Спаринг ръкавици. Те са като обикновените тренировъчни ръкавиците. Разликата при тях е, че имат допълнителна подплата, която предпазва вашия партньор от нараняване. Независимо от теглото, при спаринг, едва ли някой използва ръкавици под 16 oz, освен ако не е много лек (под 55 кг.). Ако теглото ви е над 80 кг., изберете не по-малък размер от 18 oz. Преди спаринг, не забравяйте да се уверите, че и човекът срещу вас използва подходящи ръкавици. Препоръчително е, ако сте начинаещ да се насочите към по-големите размери.
  2. Състезателни ръкавици за бокс. Те се използват за битки, при реални състезания по бокс. Ако сте аматьор, изборът на ръкавици се определя спрямо теглото и размера. При професионалистите, обаче ръкавиците трябва да бъдат одобрени за състезание по бокс.  Треньор ви ще трябва да ги избере според вашите спецификации. Обикновено, в професионалните боксови мачове, ръкавиците са по-малки.

червени боксови ръкавици

Какъв материал да изберем?

Боксовите ръкавици могат да бъдат ушити от естествена кожа, изкуствена кожа или комбинация от двете. Ако сте начинаещи е добре да се спрете на продукт от естествени суровини. По този начин ще си спестите постоянното потене на ръцете. Ако не сте сигурни, че боксът ще бъде вашето хоби в дългосрочен план, се ориентирайте към изкуствената кожа. Предимството при тях е, че са на по-достъпна цена. Комбинираните ръкавици са изработени от изкуствени и естествени материали. Те са доста надеждни, особено ако ударната част е направена от естествена кожа, а ставите от изкуствена.

Пълнителят в ръкавиците може да бъде гума от пяна, пълнител за пяна, памучна вата или перушина.

Кои са правилните ръкавици за вас?

Избирането на подходящи ръкавици главно зависи от вашето ниво и спортни цели. Ето и някои съвети, за това какво да търсите в чифт добри ръкавици:

  • Регулират нивото на влажност и осигуряват високо ниво на хигиена;
  • Сила и фиксация;
  • Издръжливост;
  • Имат надежден фиксатор за китката;
  • Дават ви сигурност.

При изборът на ръкавици трябва да подходите изключително отговорно. Желателно е, внимателно да проучите характеристиките им, за да изберете възможно най-подходящия за вас продукт.