Битумни керемиди и как да изберем правилните

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

5

Производителите на битумни керемиди се надпреварват в тяхното усъвършенстване и изборът им става все по-труден. Трябва винаги да имате предвид, че битумните керемиди на чуждестранни производители са по-скъпи от местните. Това се дължи на разходите за митници и транспорт. Като правило се казва, че европейското качество е по-добро, но днес е важно реномето на производителя, а не точно къде се намира фабриката за производство. Доста производители, базирани извън ЕС са се научили как да изработват плочки с доста добро качество. При избора на битумни керемиди се препоръчва да се обърне внимание на репутацията на производителя, колкото по-популярен е той, толкова по-високо е качеството на неговите стоки. Добре е да заложите на марки  добре адаптирани към спецификите на климата, при който ще бъдат полагани.

 Видове битумни керемиди

 Битумните керемиди  се различават не само в различните модели и форми, представени по-горе, но и в дизайнерските си характеристики. Те включват например броя на слоевете им. Някои производители на керемиди правят дву- и дори трислойни покриви, което значително увеличава  експлоатационния живот на покрива и разходите по неговото поставяне. Многослойният мек покрив изглежда триизмерен, което е още едно безспорно предимство при избора му.

Сравнение на многослойните битумни керемиди с конвенционалните еднослойни покриви

Ламинираните битумни керемиди, които са популярни в наше време, принадлежат към многослойните видове гъвкави покриви. Те се получават чрез синтероване на два или повече слоя фибростъкло, единият от които има правоъгълна форма и последващите (горни) покрития с оригинален модел шарка. Този материал е удобен за монтаж, тъй като не изисква равномерно намаляване на покритието, за да създаде цялостна картина на покрива. Също така, очевидно предимство на ламинирания битумен мек покрив е устойчивостта на  силен вятър, което значително увеличава неговите хидроизолационни свойства и характеристики.

Ламиниран двуслоен битумен покрив

 Двуслойният мек покрив има един правоъгълен слой, а вторият керемиден е подобен на еднослоен материал. При това поставяне се добавя допълнителен слой битум с леко отместване.

Изборът е широк и подходящ за всякакви видове покриви.