Акай Бери (Acai Berry) - източник на антиоксиданти

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Акай Бери - снимка
5

В северните части на Южна Америка, в Бразилия, расте невероятно палмово дърво от рода Евтерпа, което ражда плодовете Акай Бери. По цвета на плода, може да се оприличат с узрели боровинки и по формата на грозде. Притежава голям запас от полезни свойства, не може да се сравни с друг плод или нещо друго. Концентрацията на антиоксиданти в плодовете на Акай Бери е десет пъти по-висок от броя на червеното вино или на нара.

 

Акай Бери - био продукт за отслабване

 

Акай Бери е тъмно лилаво зрънце, което съдържа огромно количество антиоксиданти и други хранителни вещества. Плодовете имат един много специфичен запомнящ се вкус, някои го оприличават едновременно събрани вкусове на малини, къпини, орехи, шоколад и червено вино. Паламовите дървета с този плод са най често-срещани  в тропическите гори на Амазонка, в околностите на бразилския щат Пара. Стройни и грациозни, палмите Акай Бери могат да достигнат височина от 15-20 фута, раждащо до 6-7 килограма плодове от всеки клон. Този продукт е много популярен сред холивудските звезди, дори в Шоуто на Опра Уинфри  (известна телевизионна водеща в САЩ) го назовават " Акай-супер продукт, номер едно" - източник на здраве, красота и дълголетие. Днес плодовете на "дървото на живота" (както го наричали местните бразилци), спечели голяма популярност и любов в цяла Европа и Русия.

Полезните свойства на Акай Бери били потвърдени от американският учен  Dr. Alexander Schloss през 2004 г., опитите му доказват, че броят на протеините в Acai, могат да се конкурират дори с кравето мляко, енергийната стойност (100гр. - 541 ккал) и съдържанието на здравословни мазнини е почти четири пъти по-голям отколкото в млякото. В допълнение, зрелите плодове са богати на полифеноли, калций, калий и желязо, и витамини A, B, C, E и есенциални мастни киселини Омега-6 и Омега-9. Между другото, той е  в съответствие с нормите на Министерството на здравеопазването в САЩ, минималната дневна доза антиоксиданти по десетобалната система на ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), човек има нужда - около 3000 - 5000 единици. Акай Бери съдъраржа повече от 7000 единици. В100 гр. свежа малина се съдържат от 600 до 800 единици. Подходящ е за диабетици и при вегетариански начин на хранене, тъй като не съдържа глутен и лактоза (млечна захар).

 

Полезни свойства на Акай Бери:

 

  • антиоксидантна защита

  • източник на енергия, увеличаване на издръжливостта

  • анти-стареене ефект

  • регулира обмяната на веществата, повишава издръжливостта

  • изостря умствената дейност

  • подържа имунната система, подобрява сексуалната активност

  • контролира нивото на холестерола, почиства кръвоносните съдове

  • профилактира ракови заболявания

     

Плодовете Акай Бери са незаменим източник на протеини и енергия

 

Онези, които водят активен начин на живот, занимаващи се с фитнес, йога и екстремни спортове са добре запознати с движението, което е енергия, а енергията - е преди всичко протеин. Той е онзи, който помага да се трансформира мазнините в мускулна маса. Съдържанието на протеин в Акай Бери е наистина уникално и неповторимо: 9,8 грама протеин на 100 г плодове. Въглехидрати и липиди също присъстват в целулозата, образуват заедно почти перфектен комплекс от основни микроелементи, регулиране на метаболизма на човешкото тяло и даващи на организма енергия от природата. Според статистиката, жителите в тропициците на Амазонка, почти нямат имунни заболявания на кожата, въпреки факта, че те са под слънцето средно по 12 часа на ден. Точно обратното, кожата им остава в добра форма до дълбока старост, и те изглеждат здрави, весели и пълни с енергия. Вие познахте, каква е тяхната тайна?

43% от диетата на бразилците приемат и плодове Акай Бери, изплозват и напитки и продукти, базирани на тях. Също така ги използват в кулинарията, готвят от сокове и спиртни напитки, до работи, като сладкиши и сладолед. Замразено сушената целулоза Акай Бери, може да се смесва с всички видове продукти, това зрънце върви добре с всички компоненти на коктейли и шейкове.