Берете билки, вместо да купувате пакетчета чай

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Берете сами билки
4.3

Все повече хора днес започват да насочват вниманието си към изпитаните рецепти от народната медицина. Отчитайки повишения интерес, редица издателства в страната започват да насочват усилията си към издаване на литература по темата. Във всяка книжарница има обособен рафт, на който са подредени книги на здравна тематика, а читателите постоянно търсят нещо ново.

Въпреки засиления интерес от страна на голяма част от населението обаче, доста хора продължават да не обръщат сериозно внимание на това как се събират лековитите билки. В никакъв случай не искаме да твърдим, че купените от търговската мрежа пакетчета с чай от лайка, липа и жълт кантарион не са полезни. За предпочитане е обаче сами да си наберете тези лековити растения и да си ги изсушите. Само така ще можете да сте напълно сигурни, че чаят, който си правите от лайка е наистина чист и в него се съдържат всички онези полезни вещества, за които сте чели в книгите или в специализираните интернет сайтове за народна медицина.

За това, разбира се, е необходимо свободно време, но като че ли всеки от нас би могъл да отдели по няколко часа, за да отиде до близкия парк, в който след няколко седмици ще цъфнат дърветата с липа. Можете да го съчетаете дори и със семейната разходка и така само за няколко минути ще успеете да си наберете достатъчно количество до следващата година. Същото е положението и с лайката, която се намира сравнително лесно по поляните. С останалите билки е по-трудно, първо защото не растат в зелените площи на градовете и второ, защото не са толкова разпознаваеми.

Ако обаче имате достатъчно желание за това да си набавяте сами здравословните и лековити билки, със сигурност ще намерите вариант. Най-простото решение е да организирате пикник със семейството до някое близко село, в което със сигурност ще намерите търсените билки. Другият вариант е да си вземете бира или две, да си заредите телефона или друго подобно устройство с любимата ви музика и да отидете за няколко часа в гората, като съчетаете полезната за организма ви разходка с брането на билки.

Но, ако въпреки всичко, положението е такова, че нямате възможност да си набавяте сами необходимите ви билки, заложете на предлаганите в търговската мрежа и в никакъв случай не се отказвайте от обогатяване на познанията си по народна медицина.