Различните видове батерии

Популярни

Управление на стреса в ежедневието: Натурални стратегии за по-спокоен живот

Управление на стреса в ежедневието: Натурални стратегии за по-спокоен живот

В динамичния ритъм на съвременния живот, стресът се явява като непрекъснат спътник, влияещ...

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

В света на луксозните парфюми, Bulgari се откроява като емблематична марка, известна със своята...

видове батерии
3.6

Има много различни видове батерии, които могат да се намерят на пазара. Те дават значителен тласък на технологиите още от време на италианския физик Алесандро Волта. Той създава съвременния вид на батериите. Днес съществуват различни видове батерии и зарядни устройства, в зависимост от тяхната употреба и приложение.

Има различни видове батерии, които са на разположение на потребителите. Сред най-разпространените на пазара са тези, които имат  електрохимични клетки, като горивните клетки, електролитни клетки, галванични клетки, фотоволтаични клетки и поток от клетки. Изборът на различните батерии се прави, според много различни фактори, като температурата на средата. Нека да разгледаме две широко разпространени категории батерии.

Галванични батерии

След като се сглобят галваничните батерии са в състояние веднага да започнат да произвеждат ток. Има и такива, които са предназначени за еднократна употреба – използват се веднъж и след това се изхвърлят. Първичните батерии се използват в уреди, които имат нужда от нисък заряд. Батериите от този вид не могат да се зареждат и да се използват повторно. Причината за това е, че по време на работата им протича химически процес, който не може да бъде обратим. Все пак тези батерии могат да се използват повторно. Изисква се да се заменят изхабените химични вещества. Все пак много по-лесно е да се закупят нови батерии. Процесът на подмяната им може да се извърши само от хора с подходяща подготовка и образование.

Батериите от този вид често са наричани алкални или цинково-въглеродни. Те имат висока енергийна плътност за разлика от акумулаторните батерии. Тук трябва да отбележим, че батериите за еднократна употреба не се представят добре в приложение с висок заряд, които изискват натоварване под 75 oma.

Вторични батерии

Те обикновено се наричат акумулаторни батерии. Вторичните батерии трябва да се включат към електропреносната система, за да се заредят. Акумулаторните батерии имат активни материали, затова обикновено се продават в разделено положение. Електрическият ток се използва, за да започне химическата реакция, която се появява по време на използването на батерията. Проблемът с тези батерии е, че те често биват изложени на корозия и загуба на електролитите си.

Вероятно повечето от потребителите са запознати, че тези батерии имат зарядни устройства. Най-старата акумулаторна батерия е била произведена от олово, проводник и електролит. Тази батерия има течност в запечатан контейнер. Батерии като тези трябва да се държат в отворено пространство, така че презареждането да може да се направи лесно. Батерията, в която се съдържа киселина, често се използва в колите.

Батериите се намират навсякъде в живота ни. Те са включени в телефоните, лаптопите, дистанционните и колите ни. Поддръжката им изисква някои специални грижи, които потребителите трябва да спазват. Правилната поддръжка ще осигури дълъг живот на батериите. На първо място потребителите трябва да се погрижат да спазват указанията на производителите. Често те посочват времето, в което батериите трябва да се зареждат. Това може да са различен брой часове в зависимост от изискванията на производителя. Противопоказано за батериите е те да се включват за зареждане в продължение на кратки периоди от време, като например 15 минути. Освен това, самата батерия трябва да се оглежда за следи от корозия или други неизправности. Препоръчително е това да се прави всеки месец. 

Нужните ви батерии можете да поръчате онлайн от магазини като vikiwat.com.