Какво е интересното на литиевите батерии?

Популярни

Управление на стреса в ежедневието: Натурални стратегии за по-спокоен живот

Управление на стреса в ежедневието: Натурални стратегии за по-спокоен живот

В динамичния ритъм на съвременния живот, стресът се явява като непрекъснат спътник, влияещ...

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

Защо Bulgari е една от най-предпочитаните марки парфюми

В света на луксозните парфюми, Bulgari се откроява като емблематична марка, известна със своята...

литиевите батерии
2.9

Интересното при литиевите батерии е, че те могат да се направят дори от картоф. Или домат. Лимоните също вършат работа. В действителност, всяка течност или влажен обект, който има достатъчно йони и е електрически проводим, може да послужи като електролит. По принцип, вие просто трябва да поставите два електрода, изработени от различни метали във влажния обект и химическата реакция се появява. Двата метала реагират чрез електролита. Разбира се, този тип "батерии" са без реална практическа полза. Може би са в състояние да захранят малък часовник за кратък период от време.  

Принцип на работа

Батериите съхраняват химическа енергия, която се превръща в използваемо електричество, когато клемите на акумулатора са свързани чрез някакъв материал, който ще прехвърля ток. Той позволява на двата метала да реагират химически. Подобно на батериите, изработени от никел и кадмий. По принцип, количеството енергия, което можете да получите (волтажът), се определя от това колко силна "химическа реакция" ще получите между двата метала. Именно поради тази причина, литиевите батерии са голямото нещо в света на електрониката от много време насам.

Литият е силно реактивен алкален метал. Елементът буквално ще реагира, ако бъде оставен в отворена среда и влажен въздух. Комбинирането с водорода във водните молекули във въздуха ще го превърнат от белезникав метал в черно петно ​​пред очите ви. Ето защо съхранението на лития се прави в петрол, за да го предпази от реакция. Литият също е и силно запалим. Ако металът вече е запален, хвърлянето на вода върху него ще го накара да се разгори още по-силно. Той трябва да се загаси със специални химикали, за да се избегне разгарянето му. Литият е също така и най-лекият метал. Той се намира под номер 3 на периодичната таблица на елементите. Тези две функции - ниско тегло и много потенциална енергия, правят този метал идеален, за да се използва в батериите.

Силно реактивната функция на лития може да се разглежда и като недостатък в производството на батерии. Те са силно запалими, както стана ясно. Компанията Dell Computers наскоро имаше масивно изтегляне на лаптопи от пазара. Литиевите батерии отделят много топлина и могат да се възпламенят. Изтеглянето от пазара струва на компаниите много пари. Все пак, трябва да се отбележи, че предимствата на лития изпреварват недостатъците на технологията. Развитието на батериите напредва с бързи темпове. В интервю за BusinessWeek от 16 февруари главеният изпълнителен  директор на Тойота, Катсуаки Уатанабе, потвърди, че третото поколение хибридни автомобили на компанията ще използват литиево-йонни батерии. Леки и по-мощни от сегашните никелово-метални, новите батерии ще помогнат да направим по-икономични хибриди.

 

За повечето хора, които използват такива устройства, животът на батерията е най-важният аспект. Колко дълго ще можете да използвате батерията, преди да се наложите да я презаредите? По принцип, батериите за еднократна употреба отбелязват 10-20 процента от първоначалната си цена всяка година. Батериите, които се презареждат, изискват повече грижи. Те трябва да се съхраняват при изключително балансирани температури. Животът на батерията може да бъде удължен като се съхранява на хладно място. Спазвайте и циклите на презареждане, за да получите максималното от батериите. 

Закупуването на батерии онлайн днес е много лесно благодарение на сайтове като vikiwat.com.