С аюрведа подмладяваш тялото си

Популярни

макси рокли

Съвети как да изберем макси рокли

Обичате ли роклите?

лодки под наем Гърция

Защо да прекарате ваканцията си на яхта в Гърция

Безброй острови, невероятни кристално чисти води, незабравими залези ...

марихуана интересни факти за растението и семената

Какво не знаем за марихуаната?

Както сигурно сте чували, марихуаната е най-често използваният нелегален опиат в Америка.

лампи пендели, висящи от тавана

Какви видове пендели ще намериш в Бриколаж

Домашното осветление придава онзи интериорен завършек, който ще ни накара да си помислим “Ето,...

персонализирани бижута

Топ причини да подарим бижу на любим човек

Защо трябва да подарявате бижута ли?

С аюрведа подмладяваш тялото си
5

Често работата и животът на скорост в града ни изморяват. Ако подобни стресови периоди продължават твърде дълго, може да се наблюдават дори негативни влияния върху здравето и външния ни вид. 

Един от основните стремежи на аюрведа е дълголетният и пълноценен живот. Всички знаем, че човешкото тяло е програмирано за доста по-дълъг цикъл, отколкото към момента успяваме да реализираме при нормални условия. Доказано е, че индийската национална медицина може да ни помогне за това. Нейните методи възвръщат тонуса на кожата и тялото, като ни кара да се чувстваме и да изглеждаме много по-млади. 

С регулярни посещения на аюрведа терапии можем да забавим естествените процеси на окисляване на клетките, които водят до преждевременното стареене.

Начини да постигнем желания ефект:

Проверете нивото на токсините в тялото си, наричани ама в аюрведа. Понякога именно те са причината за бързото остаряване. Ако живеете в голям град или водите заседнал начин на живот, това най-вероятно е довело до неприятни последици, които имате нужда да неутрализирате. В тялото ви са натрупани вредни вещества от въздуха, водата и храната, както и други фактори.

Разберете каква е вашата конституция според аюрведа. Тя се определя от доминантната енергия в нашия организъм. Древните индийски лекари са определили, че тя може да бъде питта, кафа или вата. Конституцията при болшинството хора е комбинация от две от тях. 

При много малък брой пациенти е наблюдавана доминантност на само една-единствена. По-голям е броят на тези, у които на практика всички доши са разгърнати. Разбира се, рядко се наблюдава едно и също съотношение на отделните доши. Помежду си тези хора се разделят на отделни подвидове в зависимост от количеството на всяка от трите жизнени енергии.

Пийте достатъчно вода – между 1,5 л и 2,5 л на ден. Когато искаме кожата ни да бъде свежа отвътре и отвън. Ако сте на диета, приемайте над 2 л дневно. Прекомерните количества като 3 л вода могат и да ви навредят, тъй като могат да отмият оскъдните хранителни вещества, на които тялото ви разчита.

Внимание! Напоследък е все по-разпространено сутрин или през деня на гладно да се пие гореща или топла вода. Имайте предвид, че това има добър ефект само за вата и кафа дошите, при това най-вече през студените сезони. За питта дошата, при която огънят така или иначе е в излишък, топлите напитки може би трябва да бъдат сведени до минимум. Посъветвайте се с вашия специалист по аюрведа терапия.

- Аюрведичните чайове са перфектен избор, когато желаем да се почувстваме отново млади. Чаят също трябва да бъде съобразен с конкретното съотношение на определящата за нас енергия или група от енергия. Индийските пречистващи чайове често съдържат съставки като куркума, зелен чай, фенел, кориандър и др.

- Подмладяване с аромати – аюрведа използва ароматерапията като поддържащо средство при лечението на много заболявания, както и за потискане на темповете, с които остаряваме. Полезно е да си създадем всекидневен ритуал с помощта на ароматни масла, които да ни помогнат да се отпуснем и да се чувстваме добре.

- Маски за лице и аюрведа лечение. Индийките имат страхотна кожа заради чудесните козметични препарати, разработени в аюрведа. Можете да си направите и сами вкъщи, като използвате кисело мляко, изцедено върху филия хляб с куркума, или измийте лицето си с парче лимон, намазан със захаросан мед.

- Хубава храна. Можете да бъдете спокойни, защото за разлика от западните учения аюрведа не ни обрича на лишение от истинските кулинарни изживявания. Напротив, ще откриете, че някои от най-подмладяващите храни в индийската традиционна кухня са изключително богати на вкус и аромат, заради си уникалните съчетания от лечебни подправки, зърнени култури, пълни с фибри, екзотични плодове и зеленчуци.

- Подарявайте си тонизиращи масажи. Чудесен подмладяващ ефект имат билковите масажи като абхянга (абянга), широдара, удвартана. Подарете си подмладяващи процедури и терапии от центровете "Аюрведа Клиник". Те са на ваше разположение в градовете София и Банско.

Аюрведа терапиите за подмладяване продължават между три и шест седмици. В много от случаите е най-добре да повтаря един и същ цикъл няколко пъти или редовно, ако искаме да се поддържаме сияйни и млади.