При първи признаци на умора и тежест в очите, бягайте на лекар! Може да имате астигматизъм.

Популярни

Zaedno.bg подкрепя участника в hosting SEO състезанието на Jump:
"Защо избрах хостинг в Jump?"

малко коте се радва на котешка храна

Разлика при котешка храна за малки котета и големи котки

Първата година от живота на котето е изпълнена с интензивен растеж.

много пари от кредит

Как да погасим няколко бързи кредита, разказват от CashCredit

Никой не е застрахован от финансови катаклизми и на много хора се е случвало да...

модерна кухня по поръчка изработена за клиент

Изборът на кухня по поръчка ви дава възможност наистина да развихрите въображението си

Днес ще си говорим за интериорен дизайн – знаем много добре колко много от вас се вълнуват от...

Купчина с левови банкноти

Защо банките отказват заеми и как да го избегнем?

За да получите заем, не винаги се нуждаете от голям пакет документи, които да докажат вашата...

системи за пренос на насипни материали

Какво представляват системите за пренос на насипни материали и къде намират приложение?

Снабдяване на работния процес с необходимите суровини и материали е от ключово значение за...

умора и тежест в очите
4.3

Работата ми е свързана основно с ежедневното ползването на компютър и това ме заплашва с астигматизъм. Трябва да изготвям редица документи, да следя за промени в нормативната база по съответната материя. Компютърът наистина ми е доста полезен и ме улеснява в работния процес.

 

Напоследък обаче, започнах да усещам някакъв проблем със зрението си. В края на деня първоначално чувствах умора в очите. Започнах да си мисля, дали нямам астигматизъм на очите. Реших да не избързвам и да си взема капки за очи. Отидох в близката аптека и попитах за подходящи капки. Аптекарката допусна, че оплакванията ми може да се дължат на астигматизъм и ми препоръча да отида на офталмолог. Все-пак, реших първо да пробвам капките. Няколко седмици ги използвах, но за съжаление, без ефект. Между временно, изчетох в интернет доста материали, в който описваха симптомите на астигматизъм. Наистина, като се наблюдавах, констатирах с тревога, че имам подобни симптоми. При поява и развитие на астигматизъм се наблюдава умора и тежест в очите, често главоболие. Когато засегнатия от астигматизъм се опитва да фокусира зрението си върху определен образ, се получава напрегнатост и тежест, дори болка в очите. Докато работех с компютъра, или четях, усещах, как след известно време, напрягам очите си, за да уловя различни детайли от образа на екрана, различни букви. Опитах да проверя със стария метод, дали имам астигматизъм, като закрих с длан едното око, а с другото се фокусирах върху определен предмет.

 

Така установих, че наистина виждам по различен начин с всяко едно от очите. Реших да посетя офталмолог. Той ми приложи едно изследване със специални таблици за диагностика на астигматизъм. След това констатира, че наистина имам астигматизъм и трябва да ми се изпишат очила. Разпитах лекаря, какво точно значи астигматизъм на зрението. Той ми обясни, че роговицата в човешкото око фокусира светлината, идваща от всеки образ и го предава на зеницата. При здравите хора, роговицата има сферична форма и фокусира светлинния лъч в една точка на зеницата. При хората, които имат астигматизъм, роговицата има удължена, неправилна форма. Така, тя приема светлината разсеяно и я фокусира в няколко точки на зеницата. Това води до размазано, понякога „двойно” виждане на образите. Офталмологът ме успокои, че обикновено дефектът, наречен астигматизъм не е опасен за зрението, ако се коригира с подходящи очила или лещи. Той ме увери, че много хора, които страдат от астигматизъм виждат добре и безпроблемно именно с подходящо изписани очила. След прегледа, отидох в специален магазин – оптика, в който по представената рецепта, се изготвяха съответните очила. Реших, че е по-добре да коригирам проблема с очила, а не с лещи. От оптиката ми обясниха, че вече има много добри, меки лещи, които изобщо не се усещат, но все-пак аз предпочетох да съм с очила. Оказа се, че цената за едно такива очила за астигматизъм въобще не е малка.

 

Трябваше да платя за рамка и за лещи. Лещите бяха италиански, много качествени и се надявах наистина да ми помогнат.  Сега си нося очила, които освен че са за корекция на астигматизъм, помагат и при работа с компютър. Те дават специална защита срещу вредните излъчвания от екрана на компютъра. Сега, месец след като съм с новите очила се чувствам определено по-добре и си върша по-добре работата, макар и с астигматизъм.

 

http://luxorclinic.com/astigmatism-correction.html