Бурж Ал Араб

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

burj al arab
3.6

Бурж Ал Араб е луксозен хотел, разположен в Дубай, Обединените Арабски Емирства. С височина от 321 метра, сградата се явява четвъртата по височина постройка в света. Бурж Ал Араб е разположен на собствен остров на 280 метра от плажа на Джамейра и е свързан със сушата  посредством собствен мост. Формата на структурата е проектирана имитирайки платно на кораб. Той е обявяван за единствения в свта 7 – звезден хотел, но тази информация често се оснорва.

Месностна, където Бурж Ал Араб  и Йамейра Бийч Хотел са разположени е по рано наричана Чикаго Бийч. Хотелът е разположен на остров, отдърпнат на 280 метра от брега на така наречения Чикагски плаж.

Бирж Ал Араб е проектиран от архитект Том Райд от Аткинс. Дизайнът и конструкцията са ръководени от канадския инженер Рич Грегъри, също член на WS Atkins. Строежът на острова е страртиран през далечната 1994 година. Небостъргачът е построен с идеята да прилича на платно на арабски кораб. Двете крила, разположени “V” образно са за да образуват голяма „мачта”, а пространството между тях е затворено в масивен артиум. Архитектът Том Райд казва: „ Клиентът искаше една сграда, която ще се превърне в икона или символ за Дубай. Това е много подобно на Сидни и операта там, Лондон с Биг Бен, или Париж с Айфеловата кула. Това е необходимо да бъде една сградат, която ще се превърне в синоним на името на страната.”

Архитектът и конструктурът на проекта са от фирмата на Аткинс. Строителна фирма Флетчър  от Нова Зеландия е била водещ партнъор в съвременното проектиране в началните етапи на предварителното изграждане и строителство.

Хотелът е построен от южно африкански строители.

Имало е сериозни противоречия по отношение на твърдението, че структурата прилича на огромен християнски кръст.

Няколко основни характеристики на хотела са изисквали сложни инженерни постижения за да бъдат постигнати. Хотелът се основава на изкуствен остров, изграден на 280 метра в морето. За да се осигури основа за сградата, строителите изсипали двеста и тридесет четирдесет метра дълги бетонни пилони в пясъка.