Антифризи — видове и приложение

Популярни

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Пита с пчели

Ползите от използването на пчеларски добавки

Пчеларските добавки могат да бъдат ценен инструмент за пчеларите, които се стремят да поддържат...

Антифриз за зимата от Рото ЕООД
5

Всеки, който е шофьор и има автомобил знае, че без охлаждаща течност двигателите с вътрешно горене не могат да работят. За да може да бъде извършено това жизнено необходимо за двигателя охлаждане, течността, която се поставя в топлообменните системи на автомобила трябва да може да поеме голямо количества топлина при възможно най-малък обем.

Водата е течност, която има такива свойства, но има и огромни недостатъци ( кипва при 100 градуса и замръзва при 0 ), което я прави неприложима за нормалната работа на ДВГ ( двигателя с вътрешно горене ).

Охлаждащата течност, която притежава най - добри технически характеристики е антифризът и тъкмо той е целта на тази статия.

В нея ще се опитаме да поговорим малко по-подробно за това какво е антифриз и кога е нужно да го използваме.

Антифризът и нискозамръзващите течности се прилагат най - вече като подготовка на автомобила за студените месеци, макар че според специалистите нискозамръзващите течности могат да се използват не само през зимата.

Преди да започне зимата е изключително необходимо да се извърши проверка на състоянието антифриза и ако се налага да бъде подменен. В противен случай проблемите, които очакват всеки шофьор могат да бъдат доста големи.

Вече споменахме, че водата има доста добри свойства като охлаждаща течност, но ако си мислите, че можете да налеете само вода в топлообменните системи на автомобила си – не го мислете, ще имате проблеми.

За сметка на това антифриза и нискозамръзващите течности притежават редица предимства най – важните, от които са: не замръзват при ниски температури, смазват елементите на охладителната система, не допускат отлагане на котлен камък в системата и други.

В момента в страната се предлагат основно два вида антифризи и нискозамръзващи течности ( етилен гликол и пропилен гликол) , като основната разлика между тях е в химическия им състав.

Етилен гликоловият антифриз се предлага на по–ниски цени, но пък за сметка на това срока му на годност е по – малък, затова преценете добре кой е по – изгодния вариант за вас.

Ако не можете сами да изберете подходящия антифриз, можете да посетите страницата на Рото ЕООД, където можете да откриете всичко, което ви е необходимо като информация за нискозамръзващите течности и цените, на които се предлагат.

Освен, че охлажда двигателя, антифриза предпазва от корозия, предотвратява замръзването на течността в охладителната система и не допуска изпаряване на течността при висока температура.

Типовете антифриз и нискозамръзващи течности мога да се разделят на два основни вида: концентрат и антифриз пригоден за директна употреба. Концентрираният антифриз преди употреба се разрежда с дестилирана вода според указанията на производителя, като за нашите географски ширини разреждането обикновено е 1:1. Колкото докато вторият вид антифриз, както вече споменахме той е пригоден за директна употреба ( т. е разреден е ) и се използва веднага. 

Подмяната на нискозамръзващите течности е препоръчително да се извършва на всеки две- пет години или след определен пробег на автомобила.

За повече подробности можете да посетите РОТО ЕООД и да се запознаете в детайли с видовете антифриз и нискозамръзващи течности, както и с тяхното най–ефективно приложение.