Аларми и шумово замърсяване

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

Аларми и шумово замърсяване
3.6

Аларми са необходими като средство за безопасност, те се препоръчват на всеки собственик на автомобил като единствено средство срещу посегателство. Аларми е добре  да се монтират и в публичните сгради, офиси и други обществени места. Напоследък доста хора предприемат монтаж на аларми в жилищата си с цел по-голяма сигурност. Въпреки ефективността на аларми все пак кражби стават. Може да се добави и фактът, че крадците или обирджиите са така обучени и толкова добре се ориентират в аларми, че за отрицателно време ги обезвреждат и пак стигат до това, което целят.

Повечето модерни аларми предлагат сирени с над 50 Херца, а това със сигурност пречи на нормалните слухови възприятия. Представете си шоковото виене на алармата ви в офиса дори когато е задействана от отворен от вятъра прозорец, мишка или заблудила се котка. Сотаджиите пристигат светкавично, но те викат и тебе да освободиш с кода аларми, иначе те могат да си вият до второ пришествие. Нямат право да ги спрат. Същото може да се отнася и до жилището ви. Ако по някакъв повод аларми се включат, чакат собственика да дойде, ако го няма на мястото. Това се отнася и до аларми на колите. Някой път пищят доста пронизително и продължително, че дори тапи в ушите не могат да ти помогнат. Пак трябва да се чака собственика на автомобила да я изключи. Но дори и да има дистанционно устройство, той все пак трябва да е близко до колата си, за да може да спре алармата. В някои други страни законодателството допуска намеса на органите за сигурност, когато дадена аларма се включи и пищи повече от определено време. Служителите на реда могат да влязат в частни домове или публични сгради и да спрат аларми.

Друг проблем при аларми, който е свързан с шумовото замърсяване  са техните пронизителни сирени, повечето от които са над 60 херца. Освен силата на звука на аларми, стресиращо действат и определени мелодии, които освен че са пронизващи слуха, са и много натрапчиви. В миналото само будилниците са имали подобно стряскащо въздействие. Сега аларми са на всяка крачка и щеш не щеш ставаш жертва на сериозно шумово замърсяване. Добре че поне някои от мелодиите на аларми в телефоните са малко по-човешки. Срещат се мотиви от Моцарт, Лист, Шопен. Че можеш при тази галеща слуха музика да не чуеш телефона или да го объркаш с радиото, не е чак такъв проблем. Важното е, че ушите ти не са бомбандирани от звуци, подобни на банциг или на дрънчаща консервена кутия. Някои от звуковите варианти на аларми за дома и колите съзнателно са подбрани в този звуков диапазон, за изплашат крадците, но те плашат и целия квартал, ако сигналът от аларми е продължителен и апокалиптичен и няма кой да го спре. Е, макар и сетивата ти в такива случаи да са изправени на нокти, поне това е по-малкото зло от другото – да ти задигнат колата или да ти разбият апартамента. Затова и приемаме аларми като част от пълното ни с абсурди ежедневие и се примиряваме с  тяхната необходимост.

http://1001produkta.com/alarmi.html