Акрилна боя – история, използване и характеристики

Популярни

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

Пита с пчели

Ползите от използването на пчеларски добавки

Пчеларските добавки могат да бъдат ценен инструмент за пчеларите, които се стремят да поддържат...

момиче рисува с акрилна боя
5

Акрилната боя е изключително използвана почти от всички хора на изкуството. Нейната история е богата с обрати и е дала препитание на безброй художници от началото на XX век досега. Акрилната боя е тип боя на водна основа, отбелязват от Maestro Pan, бързосъхнеща е и е направена от пигмент, суспендиран в акрилна полимерна емулсия. Акрилите са водоразтворими, но когато изсъхнат, стават водоустойчиви. В съвременните дни имаме щастието да разполагаме с огромно разнообразие от цветове и нюанси акрилна боя.

Кога се е появил акрилът?

Тези бои са разработени за първи път през 1934 г., но започват да се използват широко от художници чак през 1960 г. Акрилът съхне бързо и е гъвкав материал. Освен това и дава много свобода за експериментиране, което допринася за голямата му популярност. В зависимост от това как се използват, акрилите могат да изглеждат като акварели, маслени бои или да имат уникален вид сами по себе си. Това е всичко, което е необходимо на хората на изкуството, за да заобичат една боя - възможността за различни техники.

Използването на акрилна боя

Първата използваема дисперсия на акрилна смола е разработена през 1934 г. от немската химическа компания BASF, патентована от Rohm and Haas. До 40-те години на миналия век акрилните емулсии набират популярност само за домашна употреба, защото са лесни за използване, почистване и не им отнема много време да изсъхнат.

През 60-те години на миналия век все повече и повече художници започват да използват акрилни бои, привлечени от това колко са евтини като цена. Освен това задържат цвета добре, изсъхват бързо, водоустойчиви са, когато изсъхнат, и могат да наподобяват акварел и маслена боя. Сами виждате, че преимуществата им не са едно и две.

Акрилите предлагат на художниците възможността да постигнат прозрачния блясък на акварелите, чрез разреждане на боята с вода. С подходящата техника може да се постигне дори и острият, плътно наслоен ефект на маслените бои. Използвайки различни работни фернизи, забавители и сгъстители, боята може да се уплътни и времето за съхнене да бъде по-дълго, точно както при традиционните маслени бои. Акрилните бои могат да се използват върху всякакви различни повърхности - хартия, платно, дърво, плат, бетон и тухла и др.

отворени акрилни боички

Първите художници, използващи акрил са били мексикански стенописци. Имената останали в историята са Диего Ривера, Хосе Клементе Ороско и Давид Алфаро Сикейрос. Те започват да експериментират с акрилни бои поради издръжливостта и практичността на боята. Малко по-късно, през 1953 г., основават компания, която снабдява повечето мексикански стенописци с акрилни бои на водна основа.

Много от абстрактните експресионисти също предпочитат акрила. Използват ги предимно заради богатството на цветовете и акварелните им ефекти. Някои от тях дори смесват маслени бои, прахообразни пигменти, акрил и различни свързватели, за да получат красиви произведения на изкуството.

Робърт Мадъруел пък смесва акрил с графит и въглен, за да създаде много от 200-те версии на своята картина „Елегия към Испанската република“. Дейвид Хокей използва акрилни бои, за да създаде някои от най-известните си картини през 60-те години, включително A Bigger Splash. Списъкът на експресионистите, които са използвали именно акрилни бои за своите шедьоври, може да бъде много дълъг.

Достъпна арт продукция с акрилна боя

Днес акрилните бои са сред най-използваните бои от художниците. Въпреки че все още има училища по изкуствата, които смятат, че акрилите са по-ниско ниво от маслените бои, практичността, гъвкавостта, по-ниската цена и високото качество на акрилните бои позволяват на по-широк кръг от художници да създават своите произведения. Всичко това допринася за достъпността на арт продукцията, което може би е едно от най-важните неща. Изкуството се създава, за да носи добро и да радва очите на хората. Колкото повече хора имат достъп до него, толкова по-добре си е свършило то мисията. Акрилните бои ще продължат да се използват и за в бъдеще, така че ако още не сте се пробвали да рисувате с тях, ние ви предизвикваме, да им дадете шанс.