Домакинствата масово подменят бушоните с автоматични прекъсвачи

Популярни

3D декоративни панели

Търсите 3D декоративни панели? Ето какво трябва да знаете за тях

Живеем в общество, където социалния контакт е важен и често каним приятелите и семейството в...

мазна кожа

6 Важни съвети при грижа за мазната кожа

Мазната кожа е доста неприятен естетичен проблем, който се дължи на свръхактивни мастни жлези,...

ремонт и обзавеждане на малка спалня

Как да обзаведем малка спалня ?

Спалнята е мястото,  където прекарваме време на активна почивка.

майка и дете учат в кът за учене у дома

Кът за учене у дома – как да го организираме?

С настъпването на месец септември и старта на учебната година започват приготовленията свързани...

диодна лазерна епилация

Диодна лазерна епилация - ефикасна ли е, колко струва и колко сесии са необходими?

Всичко, което трябва да знаете за диодната лазерна епилация: какво представлява? Боли ли?

автоматични прекъсвачи
4.3

Повечето домакинства в модерния свят отдавна са подменили домашните си бушони с автоматични прекъсвачи. Направили са го, защото са много предимствата, които предлагат домашните автоматични прекъсвачи пред хвърлящите искри, когато трябва да прекъснат електрическата верига, бушони.

Най-напред, всеки, който е сменял бушони, знае, че изгори ли, бушонът трябва да се свали и разглоби, а изгорялата жичка (стопяемия предпазител) – да се подмени. Всичко това може да се избегне, ако бушоните се подменят с модерни автоматични прекъсвачи. Точно така постъпват и повечето съвременни домакинства – подменят старите бушони, чиято поддръжка е времеемка и често изнервяща, с автоматични прекъсвачи, които освен че се включват с едно натискане на бутоните им, в много случаи предпазват обитателите от нежелани изгаряния, от възникване на пожари и прочие.

По принцип и обикновените бушони, и модерните автоматични прекъсвачи спират протичането на електрическия ток по веригата при къси съединения, претоварване на мрежата (трайно протичане на ток, по-голям от номиналния) и други подобни. Но обикновените бушони изгарят и трябва да се поднови патронът им, или да се съедини ръчно нова жичка, докато въпросните автоматични прекъсвачи просто изключват – изхвърлят навън бутона си и за да се включат отново той трябва да бъде натиснат, нещо, което може да бъде извършено дори от съвсем невежи в електротехниката хора.

Друго много голямо тяхно предимство е възможността по лесен и достъпен начин те да бъдат изключвани и включвани по много пъти за кратко време. Това позволява голяма гъвкавост, когато например се монтират полилеи, поставят се ел. контакти и ел. ключове, ремонтират се електрически уреди и се налага многократно те да бъдат изпробвани, т.е. при всички случаи електричеството може да се спира и пуска толкова пъти, колкото е необходимо. При обикновените бушони процесът е по-сложен – всеки път, когато трябва да се спре или пусне електрическият ток, те трябва да се отвиват и завиват отново – нещо доста по-трудоемко, а понякога дори и опасно, като имаме предвид, че често при завиването и отвиването те хвърлят опасни искри и токовият удар изглежда съвсем възможен.

Масовото навлизане на автоматични прекъсвачи - http://www.dts-ups.com/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B8_18_1003 в бита е свързано както с технологичния напредък, така и с материалното замогване на обикновените граждани, защото модерните автоматични прекъсвачи са значително по-сложни като уреди и съответно – по-скъпи. Едни от елементите във въпросните автоматични прекъсвачи служат за предпазване при къси съединения, други – при прекъсване на веригата примерно. Така или иначе, не е възможно вече да си представим удобен и поносим бит без наличието на автоматични прекъсвачи за повече спокойствие при работа с електрически ток.