Домакинствата масово подменят бушоните с автоматични прекъсвачи

Популярни

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Смартфоните са се превърнали в неразделна част от нашето ежедневие и с течение на времето...

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Предимства на пералните машини с горно зареждане: Достъпност, удобство и компактност

В днешния забързан свят пералните машини са неизменна част от домакинството.

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

автоматични прекъсвачи
4.3

Повечето домакинства в модерния свят отдавна са подменили домашните си бушони с автоматични прекъсвачи. Направили са го, защото са много предимствата, които предлагат домашните автоматични прекъсвачи пред хвърлящите искри, когато трябва да прекъснат електрическата верига, бушони.

Най-напред, всеки, който е сменял бушони, знае, че изгори ли, бушонът трябва да се свали и разглоби, а изгорялата жичка (стопяемия предпазител) – да се подмени. Всичко това може да се избегне, ако бушоните се подменят с модерни автоматични прекъсвачи. Точно така постъпват и повечето съвременни домакинства – подменят старите бушони, чиято поддръжка е времеемка и често изнервяща, с автоматични прекъсвачи, които освен че се включват с едно натискане на бутоните им, в много случаи предпазват обитателите от нежелани изгаряния, от възникване на пожари и прочие.

По принцип и обикновените бушони, и модерните автоматични прекъсвачи спират протичането на електрическия ток по веригата при къси съединения, претоварване на мрежата (трайно протичане на ток, по-голям от номиналния) и други подобни. Но обикновените бушони изгарят и трябва да се поднови патронът им, или да се съедини ръчно нова жичка, докато въпросните автоматични прекъсвачи просто изключват – изхвърлят навън бутона си и за да се включат отново той трябва да бъде натиснат, нещо, което може да бъде извършено дори от съвсем невежи в електротехниката хора.

Друго много голямо тяхно предимство е възможността по лесен и достъпен начин те да бъдат изключвани и включвани по много пъти за кратко време. Това позволява голяма гъвкавост, когато например се монтират полилеи, поставят се ел. контакти и ел. ключове, ремонтират се електрически уреди и се налага многократно те да бъдат изпробвани, т.е. при всички случаи електричеството може да се спира и пуска толкова пъти, колкото е необходимо. При обикновените бушони процесът е по-сложен – всеки път, когато трябва да се спре или пусне електрическият ток, те трябва да се отвиват и завиват отново – нещо доста по-трудоемко, а понякога дори и опасно, като имаме предвид, че често при завиването и отвиването те хвърлят опасни искри и токовият удар изглежда съвсем възможен.

Масовото навлизане на автоматични прекъсвачи - http://www.dts-ups.com/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B8_18_1003 в бита е свързано както с технологичния напредък, така и с материалното замогване на обикновените граждани, защото модерните автоматични прекъсвачи са значително по-сложни като уреди и съответно – по-скъпи. Едни от елементите във въпросните автоматични прекъсвачи служат за предпазване при къси съединения, други – при прекъсване на веригата примерно. Така или иначе, не е възможно вече да си представим удобен и поносим бит без наличието на автоматични прекъсвачи за повече спокойствие при работа с електрически ток.