Признаци на автолиза на панкреаса

Популярни

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

Проф. Дамян Попхристов: Възраждане на българското духовно наследство чрез научни изследвания

В летописа на българската академичност и духовно възраждане името на проф.

Психомоторно развитие с образователни играчки

Психомоторното развитие е от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Спални чували за деца: Гаранция за комфортен сън и сладки приключенски сънища

Къмпингът с деца е преживяване, изпълнено с приключения, вълнение и много нови открития за...

Удобни детски раници – 3 правила, с които трябва да сте наясно, преди да купувате

Изборът на правилната раница за вашето дете е от решаващо значение, за да сте сигурни за...

5

Коремна болка е един от най-забележимите симптоми на панкреасни проблеми. В тази статия информацията предоставена от специалистите на здравен портал „Фрамар” за автолиза на панкреаса, ще ви запознае с най-характерните признаци свързани със заболяването.

Панкреаса е орган с формата на тръба, разположен в задната част на стомаха. Той е много важна част от организма, тъй като спомага за освобождаване на определени сокове и ензими, които са отговорни за храносмилането. Панкреасните сокове помагат в усвояване на важни витамини. Хормона инсулин, който се произвежда от панкреаса, помага в метаболизма на въглехидратите.

Причини за възникване на панкреатитни проблеми

Причини за поява на автолиза на панкреаса, до голяма степен се дължат на дразнене или разширяване на панкреаса. Други фактори, които водят до това заболяване е прекалената употреба на алкохол и лекарства, тютюнопушене, камъни в жлъчката, възраст, наследственост и затлъстяване.

Симптоми на панкреатит

Остра коремна болка е един от най-честите симптоми на автолиза на панкреаса. Той се забелязва във всички панкреатитни проблеми.

Панкреатита е възпаление на панкреаса, причинено от съществуващи в него ензими. Те са способни да разграждат тъканите, които ги произвеждат. Панкреатита може да се развие в две форми, остър и хроничен. При остра автолиза на панкреаса, има внезапно възпаление на панкреаса, което води до появата на болки. Симптомите на остър панкреатит включват: болезнено усещане в областта на корема, учестен пулс, повръщане, дехидратация, бледа кожа, треска и изпотяване, тревожност и др.

Други заболявания, които са свързани с проблемите на панкреаса са: захарен диабет и рак на панкреаса.

Захарен диабет е състояние, което е продиктувано от липсата на производство на инсулин от панкреаса. Симптомите на заболяването са: често уриниране, повишено чувство за жажда, умора и др.

Рак на панкреаса е най-тежкото усложнение при панкреатитни проблеми. Лошото е, че симптомите са  незабележими, докато болестта не стигне до по-напреднал стадий. Най-честите признаци за това са: коремна болка, липса на апетит, жълтеница, храносмилателни проблеми, загуба на тегло, повтаряща се треска, потъмняване на урината и слабост.

Въпреки, че има лечение за автолиза на панкреаса, не пренебрегвайте появилите се симптоми. Потърсете медицинска помощ, за да избегнете развитието на усложнения, които могат да доведат до заболявания, които се лекуват значително по-трудно и са животозастрашаващи.