Истории за дарителствомарт / 01
2015

НАРЪЧНИК ЗА ТЪРСЕЩИ И ЗНАЕЩИ

През 2012 година една от основните посоки в дейността на Сдружение „Бъдеще за нас“ е работа по няколко международни проекта и събирането на материали за интерактивно обучение. Като логично продължение на участието в тези проекти се появява идеята ”Различни, но еднакви или имало едно време…” междукултурно обучение за човешки права през разказването на приказки и истории. За целта са необходими средства, с които да се финансира издаването на наръчник. 

Проектът участва в Дарителски кръг „Развитие“ и набира сумата от 2 750 лв. за превод на материалите на български език и оформянето на наръчник за интерактивно преподаване и използване на изкуство като обучителен инструмент. Материалите са насочени да образоват децата в региони със смесено етническо население и да ги подготвят за по-добро сътрудничество и разбирателство в мултикултурна среда. „Това е и големият ни успех, който се случи благодарение на ФРГИ и дарителския кръг, информацията която имахме стана достъпна и на български език“, разказва Огнян Гъдуларов, ръководител на проекта. „Има много организации, които се занимават със Защита правата на детето, но това което правим ние чрез интерактивни обучения, игри и творчество е ново и различно. 

 

Наръчникът е достъпен за свободно ползване през сайта на организацията и до момента е свален повече от 150 пъти от преподаватели и младежи. Освен проведените занятия за повече от 160 деца, след приключването на проекта за участниците завършващи 8-ми клас от училището в с.Търън е организиран детски лагер – подарък от екипа на НЧ „Бъдеще сега“. Децата получават двудневна приключенска програма насочена към изграждане на социални умения и развитие на способности за екипна работа.

февруари / 01
2015

УВЕРЕНИ, ЗНАЕЩИ, МОЖЕЩИ

Младежка фондация „Арете“ участва в първото по рода си събитие за иновативно набиране на средства Дарителски кръг „Развитие“ (8 май, 2012 година) и проектът й е подкрепен с 2 500 лева. С набраните средства организацията финансира провеждането на двудневно обучение за членовете на Младежката доброволческа мрежа към „Арете“ - активни младежи от ромски произход, живеещи в различни краища на страната.

Преди провеждането на дарителския кръг и участието на организацията в него, липсата на достатъчно информация и добра подготовка се оказва пречка за младите роми при участието им в доброволчески инициативи и кампании. Благодарение на набраната сума по време на събитието и след проведеното обучение, в което се включват 36 участници, инициативните младежи са амбицирани активно да се занимават с доброволчеството.

По време на обучението и срещите помежду им те използват времето, в което са заедно, за да се сработят като екип, да обсъдят конкретен план за доброволчески дейности през следващите 6 месеца, да разкажат за инициативите, в които биха искали да участват. Обучението помага на доброволческата мрежа към Младежка фондация „Арете“ да се утвърди и разрасне. В началото на 2012 година мрежата има 34 члена, а към настоящия момент, юли 2013, те са 93 - уверени, знаещи, искащи, можещи и вярващи в мечтите си!

януари / 01
2015

ЛЯТНО КИНО

За първи път фестивалът на алтернативното кино „Защитени светове” е организиран в село Райново през 2010 година. След все по-големия интерес от страна публика и участници, тази година организаторите решават да търсят допълнителни средства за финансиране на събитието, чрез участие в Дарителски кръг „Развитие“. Средствата събрани по време на дарителската инициатива са - 1 100 лв., които са допълнени от 3 190 лв. собствен принос на организаторите. Средствата са изразходвани за организация на събитието – изработване на плакети, рекламни материали, транспорт и настаняване, както и за осигуряването на награден фонд. За трета поредна година жителите на село Райново са домакин на посетители от цялата страна, общността участва активно в посрещането на участници и зрители на събитието. Тази година в програмата са представени автори от Димитровград, Хасково, Симеоновград, Шумен, Русе, София, Велико Търново. 21 са общо късометражните филми включени в програмата. По думите на Митко Желязков, Административен директор на фестивала „Защитени светове” се утвърждава като иновативно събитие от културния календар на община Димитровград. Привлечен е интереса на обществото върху проблемите на околната среда, биоразнообразието и тяхното решаване. А млади ентусиасти правят първите си крачки в киноизкуството, след участието на филмите им в програмата на кино-форума“.

© 2017 - Zaedno.bg