Мотоблок или мотокултиватор за обработка на градината?

Популярни

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Модата на U.S. Polo Assn. - предпочитан избор за любителите на Стила

В модния свят, изборът на любима марка може да се отрази не само на личния ни стил, но и начина...

ютия

Как да изберете ютия с подходящи функции за вашите нужди

Изборът на правилната ютия може да направи процеса на гладене по-лесен и по-ефективен.

фрезоване с мотокултиватор
5

Селскостопанската техника е незаменим приятел, когато трябва да се обработва градина или някакви посеви. Хората, които са тесни специалисти познават различните видове техника и как точно функционират, но за всички останали имената на машините не значат почти нищо или функциите им често се объркват. Решихме да разясним каква е разликата между мотоблокове и мотокултиватор, именно за да не стават никакви обърквания.

Какво е мотокултиватор?

Мотокултиваторът е машина, която служи за обработка на почвата. Тя се използва за сеитба и за по-добро наторяване. В зависимост от размера на култиватора, той може или не може да се използва на големи площи земя. В пазарната мрежа има изключително много видове култиватори. Когато почвата се обработи с култиватор, дори и да не се натори допълнително, тя подобрява своята структура, защото навлиза повече въздух. Освен това при поливане навлиза вода по-надълбоко, а дълбокото поливане е най-полезно за растенията и техните корени.

Мотокултиваторите са електрически или такива с бензинов или дизелов двигател. По-скъпи, но и по-издръжливи са култиваторите, който са с двигател с вътрешно горене, докато електрическите са по-евтини, но не могат да се използват за индустриални цели. Електрическите са по-лесни за управление и дамите също могат да ги управляват.

Какво е мотоблок?

Подобно на култиватора един мотоблок също обработва почвата, но функциите му са доста повече. Благодарение на отделни приставки, той може да се използва за вадене на моркови, картофи и други видове кореноплодни растения. С мотоблока се копае, фрезова и се бере реколта. Сами се досещате, че и цената на мотоблоковете е доста по-висока, отколкото на култиваторите. Най-новите модели са снабдени с редица приспособления, които да улеснят човека, който го управлява. Примерно, за тези, които остават по тъмно да обработват градината има модели, които са с фарове. Има специални ножове при някои модели мотоблокове и с тях лесно се изкопават канавки, за да има къде да се отича водата и да не наводнява реколтата. Както знаете, прекалената влага може да развали продукцията, така че просто копаене, плевене и поливане понякога не е достатъчно. Когато използвате мотоблока за бране на реколта се прикача на него кош, в който се събира продукцията. Така брането става по-бързо и по-приятно.

Ако сравняваме мотоблоковете и култиваторите, то със сигурност можем да заключим, че мотоблоковете са по-мощни. Освен това са и по-бързи, което ги прави по-полезни. Ако обаче не са ни нужни всички останали функции на мотоблока, а само обработка на почвата - то тогава и култиватора би свършил идеална работа. При всяко положение мотоблоковете тежат в пъти повече от култиваторите и са сериозни машини, така че не са подходящи за хора, които не се отнасят сериозно към градината.

При всяко положение изборът за машина трябва да е съобразен с много неща. Това е и причината, тази техника да не се купува набързо, а да се отделя повече време за проучване и четене. В противен случай, клиентите рискуват да се сдобият с нещо, което не им върши никаква работа и е прекалено тежко или бавно. В повечето магазини има добри консултанти, които да дадат основни насоки за различните видове.