Планински велосипеди – каква е разликата и как да изберем?

Популярни

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Смартфоните са се превърнали в неразделна част от нашето ежедневие и с течение на времето...

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Предимства на пералните машини с горно зареждане: Достъпност, удобство и компактност

В днешния забързан свят пералните машини са неизменна част от домакинството.

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Планински велосипеди
5

Велосипедите са може би една от най-популярните алтернативи на колите и другите моторни превозни средства. Те не се нуждаят от гориво, скъпа поддръжка и не се плащат данъци, а в същото време носят много ползи за здравето и природата. И ако се чудите защо има толкова голямо разнообразие от модели на пазара, по-долу ще хвърлим светлина.

Основната причина да има толкова много модели е това, че са предназначени за различни неща. Да, пак са за придвижване, но мястото за движение е главната характеристика, по която се различават. Може да се намерят – градски, шосейни и планински велосипеди, като днес ще разгледаме именно последните.

Планински велосипеди

Както подсказва името им, планинските велосипеди са специално създадени, за да бъдат карани в планините или върху пресечен терен. Тяхната конструкция, гуми, спирачки и кормило се различават от стандартните модели, но именно това ги прави специални.

Окачване

Окачването на планинските велосипеди е от голямо значение при избора на подходящ. Основните модели са с твърда рамка (Hardtail) и с двойно окачване (Full Suspension). Първите са добър избор за начинаещите и тези, които търсят по-бюджетен вариант. Двойното окачване позволява по-добър контрол при спускане или преминаване на силно пресечени терени. Подходящи са за напреднали колоездачи, уверени да карат с по-голяма скорост.

Рамка

Изборът на подходяща рамка за планински велосипед се определя основно от ръста на ползващия го. Като отправна точка може да се каже, че хора с ръст 150-170 см е добре да заложат на 35-40-сантиметрова рамка; 170-180 см височина – 41-46 см; над 180 см – 48-55 см рамка. Дължината на краката също е точен ориентир за размера на подходящата рамка.

Гуми

Цолажът на гумите също се определя от височината на колоездача, но не само. Влияе също и начинът на каране и теренът, върху който ще се кара. Най-масови са моделите с 27-29-цолови гуми.

Амортисьори

Специалните амортисьори при планинските байкове осигуряват мекота при приземяване и повече комфорт при продължително каране. Ходът им определя степента на омекотяване и се изразява в милиметри.

Ако сте абсолютно начинаещи и тепърва се захващате с планинското каране, бихме препоръчали да започнете с планински велосипеди с твърда рамка и амортисьори със 100-120 мм ход, 27.5-29 цола гуми. Разбира се, всичко зависи от индивидуалните характеристики на колелата, като височина, тегло и предпочитания, затова е добре да се обърнете към специализирани магазини за спортни стоки и да се възползвате от професионална консултация.