Разликата между болт и винт с цилиндрична глава с шестостен

Популярни

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Смартфоните са се превърнали в неразделна част от нашето ежедневие и с течение на времето...

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Предимства на пералните машини с горно зареждане: Достъпност, удобство и компактност

В днешния забързан свят пералните машини са неизменна част от домакинството.

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Видове болтове и винтове предлагани в ИТТ България ООД
2.9

Понякога е трудно да се направи разлика между болтове и цилиндрични винтове, тъй като тези определения много често се употребяват взаимозаменяемо. Но ако погледнем малко по-отблизо на тях от производствена гледна точка и начин на приложение, ще открием някои съществени разлики. Осъзнавайки тези разлики, това ще ни помогне да разграничим употребата на различните инструменти и да се убедим, че използваме правилния крепежен елемент в дадена ситуация. 
 

Механизъм на затягане

Болтът има глава, която може да бъде завита или разхлабена посредством шестостенен или квадратен  гаечен ключ. Когато затягащият инструмент трябва да се вкара в главата на крепежния елемент, то тогава говорим за цилиндричен винт с шестостен. Ако затягаме болт имаме нужда от гайка, за да може да се стегне здраво. Докато при цилиндричния винт това не е необходимо. Той може да разчита на себе си. 
 

Позиции за фиксиране

Обикновено болтовете държат и компресират материалите посредством гайки или шайби. Докато, при цилиндричния винт самият той е компресиран от материала, в който е закрепен, например метал, дърво, пластмаса или цимент. При фиксирана позиция на болта е трудно той да се извади, докато при цилиндричния винт е по-лесно, тъй като той не е подсигурен от гайка в края си. 
 

Форма на главата 

Стеблото, което се намира между главата и резбите на цилиндричния винт, и малкото пространство под главата, спомагат на винта да се върти. Височината на главата на цилиндричния винт е малко по-малка от тази на болта. Тези винтове имат заоблени глави, за разлика от болтовете, които имат квадратни и поради тази причина те лесно може да се завиват и развиват от гаечен ключ. 
 

Процес на производство

Болтовете обикновено преминават през процес на коване, докато цилиндричните винтове биват изстудявани. Болтовете имат редуциран диаметър на тялото, който не е по-малък от минималния диаметър между различните резбови върхове. Цилиндричните винтове имат глава с по-голям диаметър, в сравнение с резбованата част, това осигурява спирачния механизъм при затягане. Дупката, в която цилиндрични винт се вкарва има вътрешна резба, която съвпада с външната. Това помага на винта да преминава, докато бъде напълно затегнат. 
 

След като се запознахме с основните разлики между болтовете и винтовете, можем спокойно да преминем към покупката и правилното им използване в различни проекти. Голям избор от болтове ще откриете тук http://itt.bg/bg/продукти/крепежни-елементи/болтове, а на винтове тук http://itt.bg/bg/продукти/крепежни-елементи/винтове. В каталозите на фирма ИТТ България ООД ви очаква разнообразие от видове и размери болтове и витнове с изключително качество и цени.