Акай Бери (Acai Berry) - източник на антиоксиданти

Популярни

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Как да смените батерията на вашия iPhone в няколко стъпки

Смартфоните са се превърнали в неразделна част от нашето ежедневие и с течение на времето...

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити и възможностите им за обединяване

Бързи кредити са финансови решения, предлагани от специфични небанкови кредитни институции,...

Предимства на пералните машини с горно зареждане: Достъпност, удобство и компактност

В днешния забързан свят пералните машини са неизменна част от домакинството.

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Топ 5 най-добри хранителни добавки за здрава кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и служи като бариера, предпазвайки ни от вредни...

Етерични масла

Етерични масла за облекчаване на главоболие

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които от векове се използват за лечение...

Акай Бери - снимка
5

В северните части на Южна Америка, в Бразилия, расте невероятно палмово дърво от рода Евтерпа, което ражда плодовете Акай Бери. По цвета на плода, може да се оприличат с узрели боровинки и по формата на грозде. Притежава голям запас от полезни свойства, не може да се сравни с друг плод или нещо друго. Концентрацията на антиоксиданти в плодовете на Акай Бери е десет пъти по-висок от броя на червеното вино или на нара.

 

Акай Бери - био продукт за отслабване

 

Акай Бери е тъмно лилаво зрънце, което съдържа огромно количество антиоксиданти и други хранителни вещества. Плодовете имат един много специфичен запомнящ се вкус, някои го оприличават едновременно събрани вкусове на малини, къпини, орехи, шоколад и червено вино. Паламовите дървета с този плод са най често-срещани  в тропическите гори на Амазонка, в околностите на бразилския щат Пара. Стройни и грациозни, палмите Акай Бери могат да достигнат височина от 15-20 фута, раждащо до 6-7 килограма плодове от всеки клон. Този продукт е много популярен сред холивудските звезди, дори в Шоуто на Опра Уинфри  (известна телевизионна водеща в САЩ) го назовават " Акай-супер продукт, номер едно" - източник на здраве, красота и дълголетие. Днес плодовете на "дървото на живота" (както го наричали местните бразилци), спечели голяма популярност и любов в цяла Европа и Русия.

Полезните свойства на Акай Бери били потвърдени от американският учен  Dr. Alexander Schloss през 2004 г., опитите му доказват, че броят на протеините в Acai, могат да се конкурират дори с кравето мляко, енергийната стойност (100гр. - 541 ккал) и съдържанието на здравословни мазнини е почти четири пъти по-голям отколкото в млякото. В допълнение, зрелите плодове са богати на полифеноли, калций, калий и желязо, и витамини A, B, C, E и есенциални мастни киселини Омега-6 и Омега-9. Между другото, той е  в съответствие с нормите на Министерството на здравеопазването в САЩ, минималната дневна доза антиоксиданти по десетобалната система на ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), човек има нужда - около 3000 - 5000 единици. Акай Бери съдъраржа повече от 7000 единици. В100 гр. свежа малина се съдържат от 600 до 800 единици. Подходящ е за диабетици и при вегетариански начин на хранене, тъй като не съдържа глутен и лактоза (млечна захар).

 

Полезни свойства на Акай Бери:

 

  • антиоксидантна защита

  • източник на енергия, увеличаване на издръжливостта

  • анти-стареене ефект

  • регулира обмяната на веществата, повишава издръжливостта

  • изостря умствената дейност

  • подържа имунната система, подобрява сексуалната активност

  • контролира нивото на холестерола, почиства кръвоносните съдове

  • профилактира ракови заболявания

     

Плодовете Акай Бери са незаменим източник на протеини и енергия

 

Онези, които водят активен начин на живот, занимаващи се с фитнес, йога и екстремни спортове са добре запознати с движението, което е енергия, а енергията - е преди всичко протеин. Той е онзи, който помага да се трансформира мазнините в мускулна маса. Съдържанието на протеин в Акай Бери е наистина уникално и неповторимо: 9,8 грама протеин на 100 г плодове. Въглехидрати и липиди също присъстват в целулозата, образуват заедно почти перфектен комплекс от основни микроелементи, регулиране на метаболизма на човешкото тяло и даващи на организма енергия от природата. Според статистиката, жителите в тропициците на Амазонка, почти нямат имунни заболявания на кожата, въпреки факта, че те са под слънцето средно по 12 часа на ден. Точно обратното, кожата им остава в добра форма до дълбока старост, и те изглеждат здрави, весели и пълни с енергия. Вие познахте, каква е тяхната тайна?

43% от диетата на бразилците приемат и плодове Акай Бери, изплозват и напитки и продукти, базирани на тях. Също така ги използват в кулинарията, готвят от сокове и спиртни напитки, до работи, като сладкиши и сладолед. Замразено сушената целулоза Акай Бери, може да се смесва с всички видове продукти, това зрънце върви добре с всички компоненти на коктейли и шейкове.